« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-10 17:20:20
Temat: Jadla giudon (kuchnia japonska)Witajcie;-)))))))))
Wczoraj z mezem wybralismy sie do baru japonskiego i tam tez jadlam
giudon... Ryz z miesem, cebula i imbirem, mowic szczerze nic specjalnego,
ale spokojnie dalo sie zjesc, do tego podaje sie zupe do popijania... i
wlasnie tej zupy dotyczy pytanie. Ciekawa jestem z czego i jak sie ja robi
(na pewno byl tam ser tofu - raczej wedzone tofu). Pytam z czystej, babskiej
ciekawosci, gdyz zupa zupelnie mi nie smakowala, miala smak papieru, moj maz
mial podobne odczucia... jednak ciekawosc mnie zzera coz tam
bylo;-)))))))))))
Pozdrawiam serdecznie w niedzielne popoludnie;-)))))))))))
Kaliope
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-11 20:59:42
Temat: Re: Jadla giudon (kuchnia japonska)On Sun, 10 Jun 2001 19:20:20 +0200, "Kaliope"
<k...@p...krakow.pl> wrote:
>Witajcie;-)))))))))
>
> Wczoraj z mezem wybralismy sie do baru japonskiego i tam tez jadlam
>giudon... Ryz z miesem, cebula i imbirem, mowic szczerze nic specjalnego,
>ale spokojnie dalo sie zjesc, do tego podaje sie zupe do popijania... i
>wlasnie tej zupy dotyczy pytanie. Ciekawa jestem z czego i jak sie ja robi
>(na pewno byl tam ser tofu - raczej wedzone tofu). Pytam z czystej, babskiej
>ciekawosci, gdyz zupa zupelnie mi nie smakowala, miala smak papieru, moj maz
>mial podobne odczucia... jednak ciekawosc mnie zzera coz tam
>bylo;-)))))))))))
>
>Pozdrawiam serdecznie w niedzielne popoludnie;-)))))))))))
>
>Kaliope
>
>Barbara Łączna
>k...@p...krakow.pl
>ICQ 73558372
>
Byla to prawdopodobnie zupa miso - mieszanina pasty z sfermentowanej
soi i rosolu z wysuszonej ryby bonito.
Jako danie serwuje sie z pokrojonym na male kostki twardym tofu -
mozna rowniez dodac grzybki szitake , pokrojana w kostke poledwiczke
wieprzowa albo bardzo cienki bialy makaron ryzowy.
Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-11 21:10:38
Temat: Re: Jadla giudon (kuchnia japonska)
> Byla to prawdopodobnie zupa miso - mieszanina pasty z sfermentowanej
> soi i rosolu z wysuszonej ryby bonito.
Witam;-)))))))))))))
Ryba bonito;-))) Niezle, wlasnie sie doksztalcilam i przeczytalam co to
jest;-)))) Wiecie, ze ryba bonito jest niesamowicie szybka i zlapana na
haczyk potrafi wyrwac rybakowi wedke z rak?:)))) Hmm tak pisza na stronie o
rybkach, ja nie sprawdzalam, gdyz na lowieniu sie nie znam;-))))
Dzieki za informacje, raczej nie bede robic zupy miso, hmmm o ile to byla
ona, jakos nie smakowala rybami, tylko jakims zielskiem;-))) Moze jednak
masz racje;-)))) kuchnia japonska jest dla mnie zagadka...
Pozdrawiam,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-11 22:23:49
Temat: Re: Jadla giudon (kuchnia japonska)On Mon, 11 Jun 2001 23:10:38 +0200, "Kaliope"
<k...@p...krakow.pl> wrote:
>Dzieki za informacje, raczej nie bede robic zupy miso, hmmm o ile to byla
>ona, jakos nie smakowala rybami, tylko jakims zielskiem;-))) Moze jednak
>masz racje;-)))) kuchnia japonska jest dla mnie zagadka...
>
>Pozdrawiam,
>
>
>Kaliope
>
Dodac mozna rowniez glony - zawieraja spora ilosc bialka ...
Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |