Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jadla giudon (kuchnia japonska)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jadla giudon (kuchnia japonska)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-10 17:20:20

Temat: Jadla giudon (kuchnia japonska)
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie;-)))))))))

Wczoraj z mezem wybralismy sie do baru japonskiego i tam tez jadlam
giudon... Ryz z miesem, cebula i imbirem, mowic szczerze nic specjalnego,
ale spokojnie dalo sie zjesc, do tego podaje sie zupe do popijania... i
wlasnie tej zupy dotyczy pytanie. Ciekawa jestem z czego i jak sie ja robi
(na pewno byl tam ser tofu - raczej wedzone tofu). Pytam z czystej, babskiej
ciekawosci, gdyz zupa zupelnie mi nie smakowala, miala smak papieru, moj maz
mial podobne odczucia... jednak ciekawosc mnie zzera coz tam
bylo;-)))))))))))

Pozdrawiam serdecznie w niedzielne popoludnie;-)))))))))))

Kaliope

Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-11 20:59:42

Temat: Re: Jadla giudon (kuchnia japonska)
Od: "Art (Gruby)" <jbcp@(nOSpam)pacbell.net> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 10 Jun 2001 19:20:20 +0200, "Kaliope"
<k...@p...krakow.pl> wrote:

>Witajcie;-)))))))))
>
> Wczoraj z mezem wybralismy sie do baru japonskiego i tam tez jadlam
>giudon... Ryz z miesem, cebula i imbirem, mowic szczerze nic specjalnego,
>ale spokojnie dalo sie zjesc, do tego podaje sie zupe do popijania... i
>wlasnie tej zupy dotyczy pytanie. Ciekawa jestem z czego i jak sie ja robi
>(na pewno byl tam ser tofu - raczej wedzone tofu). Pytam z czystej, babskiej
>ciekawosci, gdyz zupa zupelnie mi nie smakowala, miala smak papieru, moj maz
>mial podobne odczucia... jednak ciekawosc mnie zzera coz tam
>bylo;-)))))))))))
>
>Pozdrawiam serdecznie w niedzielne popoludnie;-)))))))))))
>
>Kaliope
>
>Barbara Łączna
>k...@p...krakow.pl
>ICQ 73558372
>
Byla to prawdopodobnie zupa miso - mieszanina pasty z sfermentowanej
soi i rosolu z wysuszonej ryby bonito.
Jako danie serwuje sie z pokrojonym na male kostki twardym tofu -
mozna rowniez dodac grzybki szitake , pokrojana w kostke poledwiczke
wieprzowa albo bardzo cienki bialy makaron ryzowy.


Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-11 21:10:38

Temat: Re: Jadla giudon (kuchnia japonska)
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Byla to prawdopodobnie zupa miso - mieszanina pasty z sfermentowanej
> soi i rosolu z wysuszonej ryby bonito.

Witam;-)))))))))))))

Ryba bonito;-))) Niezle, wlasnie sie doksztalcilam i przeczytalam co to
jest;-)))) Wiecie, ze ryba bonito jest niesamowicie szybka i zlapana na
haczyk potrafi wyrwac rybakowi wedke z rak?:)))) Hmm tak pisza na stronie o
rybkach, ja nie sprawdzalam, gdyz na lowieniu sie nie znam;-))))
Dzieki za informacje, raczej nie bede robic zupy miso, hmmm o ile to byla
ona, jakos nie smakowala rybami, tylko jakims zielskiem;-))) Moze jednak
masz racje;-)))) kuchnia japonska jest dla mnie zagadka...

Pozdrawiam,


Kaliope


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-11 22:23:49

Temat: Re: Jadla giudon (kuchnia japonska)
Od: "Art (Gruby)" <jbcp@(nOSpam)pacbell.net> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Jun 2001 23:10:38 +0200, "Kaliope"
<k...@p...krakow.pl> wrote:


>Dzieki za informacje, raczej nie bede robic zupy miso, hmmm o ile to byla
>ona, jakos nie smakowala rybami, tylko jakims zielskiem;-))) Moze jednak
>masz racje;-)))) kuchnia japonska jest dla mnie zagadka...
>
>Pozdrawiam,
>
>
>Kaliope
>
Dodac mozna rowniez glony - zawieraja spora ilosc bialka ...

Art(Gruby).
"A kiedy czlowiek sie urznie to biale cialka krwi go bronia."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

trzy tygodnie na Zachodzie
Beczka do wina
zupa cebulowa
A ja sie nie boje BSE...
No tak...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »