« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2010-03-01 10:41:27
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Qrczak pisze:
> Albo uchwytna w bibliotekach i antykwariatach książeczka pt. "Dobra
> wieść niosą jeść" Bojarskiej i Wieczorkiewicza. Tam jest bardzo
> przystępnie opisany przegląd od Piasta po wiek XIX.
>
> Qra, też ntg ale za to smakowicie
dzięki dobra kobieto.
(szczególnie za tę przystępność!)
Masz w nagrodę:
W tych zaś wszystkich potrawach najbardziej przestrzegano wielkości, tak
iż półmiski i misy musiały być czubate. Między pomienione pieczyste z
mięsa stawiano także torty i ciasta francuskie, które jeszcze dotąd
widujemy, ale te ciasta owych czasów dla nie wydoskonalonej sztuki
kucharstwa były bardzo ciężkie i grube względem teraźniejszej
delikatności onych. Nie dobierano do nich masła młodego, ale owszem
starego, czasem aż zielonego, albowiem takie było sporsze, dając więcej
czucia swego, choć w mniejszej kwocie użyte niż młode; do tego każdy
zbytek w początkach swoich ogląda się na dawniejszą oszczędność, z
której występuje. Język też inaczej nie poznaje delikatności smaku,
tylko przez używanie coraz łagodniejszych potraw; więc kiedy nie
kosztował tortów i ciast francuskich, z młodym masłem pieczonych,
przyjmował z gustem i pieczone z starym ciasta, jako nowe specjały,
lepsze od klusków i pierogów.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2010-03-01 10:46:36
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Dnia Mon, 1 Mar 2010 11:11:20 +0100, Qrczak napisał(a):
> Natomiast, mimo dużej ku niemu atencji, nie wiem, czy z tym twarogiem
> przeszłoby...
Przeszłoby.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/polewka-p
iwna-z-twarogiem.html
Mniam :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2010-03-01 10:57:01
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Dnia Mon, 1 Mar 2010 11:35:04 +0100, Qrczak napisał(a):
> W Usenecie Bbjk <b...@q...pl> tak oto plecie:
>>
>> medea pisze:
>>
>>> No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być niezłe
>>> jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
>>
>> To ntg, ale dopiero jest ciekawe, jeśli poczytać, czym karmiono dzieci
>> mniej więcej do początku XX w. - dziw, że przeżyły ;) W ogóle obyczaje "od
>> kuchni" są pasjonujące, polecam przy okazji książkę o kulturze materialnej
>> "W kuchni i w salonie" Elżbiety Kaweckiej.
>
> Albo uchwytna w bibliotekach i antykwariatach książeczka pt. "Dobra wieść
> niosą jeść" Bojarskiej i Wieczorkiewicza. Tam jest bardzo przystępnie
> opisany przegląd od Piasta po wiek XIX.
>
> Qra, też ntg ale za to smakowicie
Jasne, ze mam!
I polecam też "W staropolskeij kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Super
treściwe.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2010-03-01 11:21:08
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !W Usenecie XL <i...@g...pl> tak oto plecie:
>
> Dnia Mon, 1 Mar 2010 11:11:20 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Natomiast, mimo dużej ku niemu atencji, nie wiem, czy z tym twarogiem
>> przeszłoby...
>
> Przeszłoby.
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/polewka-p
iwna-z-twarogiem.htm
> Mniam :-)
Przekonałaś mnie! Jutro zjem po staropolsku, na śniadanie. A potem pogadamy.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2010-03-01 11:32:14
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !W Usenecie XL <i...@g...pl> tak oto plecie:
>
> Dnia Mon, 1 Mar 2010 11:35:04 +0100, Qrczak napisał(a):
>> W Usenecie Bbjk <b...@q...pl> tak oto plecie:
>>> medea pisze:
>>>
>>>> No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być
>>>> niezłe jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
>>>
>>> To ntg, ale dopiero jest ciekawe, jeśli poczytać, czym karmiono dzieci
>>> mniej więcej do początku XX w. - dziw, że przeżyły ;) W ogóle
>>> obyczaje "od kuchni" są pasjonujące, polecam przy okazji książkę o
>>> kulturze materialnej "W kuchni i w salonie" Elżbiety Kaweckiej.
>>
>> Albo uchwytna w bibliotekach i antykwariatach książeczka pt. "Dobra
>> wieść niosą jeść" Bojarskiej i Wieczorkiewicza. Tam jest bardzo
>> przystępnie opisany przegląd od Piasta po wiek XIX.
>>
>> Qra, też ntg ale za to smakowicie
>
> Jasne, ze mam!
> I polecam też "W staropolskeij kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Super
> treściwe.
I z przepisami. Na książce Lemnis i Vitry'ego się wychowałam bez mała.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2010-03-01 11:34:10
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:dn4i95dhx7hy.t3upf7ee5jbu$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 01 Mar 2010 10:55:11 +0100, medea napisał(a):
>
>> Bbjk pisze:
>>> Vilar pisze:
>>>
>>>> Gramatka?
>>>> Tak to się nazywało?
>>>> Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
>>>
>>> Najbardziej polularna piwna polewka byla w XVIII w., jadano ją
>>> pospolicie do połowy XIX (Gloger i inni opisują detalicznie).
>>
>> No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być
>> niezłe jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
>
>
> Gotowane piwo. Czyli fermentacja zabita. A twaróg - to tylko mlekowa , i
> też zabita temperaturą.
> --
>
> Ikselka.
Bardzo podobna do żuru, który jadam nadal z twrogiem, gdy mam świeży.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2010-03-01 11:38:29
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !"Bbjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:hmg5kq$d29$1@inews.gazeta.pl...
Za to ja jadałem masło i sery z mleka rasy czerwonej polskiej -
najlepsze smakowo i jakościowo na świecie. I tak było dotąd dopóki nie
zaczęto ulepszać stada do tego stopnia, że już ich prawie nie ma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2010-03-01 13:29:48
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Dnia Mon, 1 Mar 2010 12:21:08 +0100, Qrczak napisał(a):
> W Usenecie XL <i...@g...pl> tak oto plecie:
>>
>> Dnia Mon, 1 Mar 2010 11:11:20 +0100, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Natomiast, mimo dużej ku niemu atencji, nie wiem, czy z tym twarogiem
>>> przeszłoby...
>>
>> Przeszłoby.
>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/polewka-p
iwna-z-twarogiem.htm
>> Mniam :-)
>
> Przekonałaś mnie! Jutro zjem po staropolsku, na śniadanie. A potem pogadamy.
>
> Qra
Nie bój się - alkohol podczas gotowania zupki ulata :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2010-03-01 13:45:28
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Dnia Mon, 1 Mar 2010 12:32:14 +0100, Qrczak napisał(a):
> W Usenecie XL <i...@g...pl> tak oto plecie:
>>
>> Dnia Mon, 1 Mar 2010 11:35:04 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> W Usenecie Bbjk <b...@q...pl> tak oto plecie:
>>>> medea pisze:
>>>>
>>>>> No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być
>>>>> niezłe jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
>>>>
>>>> To ntg, ale dopiero jest ciekawe, jeśli poczytać, czym karmiono dzieci
>>>> mniej więcej do początku XX w. - dziw, że przeżyły ;) W ogóle
>>>> obyczaje "od kuchni" są pasjonujące, polecam przy okazji książkę o
>>>> kulturze materialnej "W kuchni i w salonie" Elżbiety Kaweckiej.
>>>
>>> Albo uchwytna w bibliotekach i antykwariatach książeczka pt. "Dobra
>>> wieść niosą jeść" Bojarskiej i Wieczorkiewicza. Tam jest bardzo
>>> przystępnie opisany przegląd od Piasta po wiek XIX.
>>>
>>> Qra, też ntg ale za to smakowicie
>>
>> Jasne, ze mam!
>> I polecam też "W staropolskeij kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry. Super
>> treściwe.
>
> I z przepisami. Na książce Lemnis i Vitry'ego się wychowałam bez mała.
>
> Qra
Ja też.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2010-03-01 13:49:13
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Dnia Mon, 1 Mar 2010 12:34:10 +0100, Panslavista napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:dn4i95dhx7hy.t3upf7ee5jbu$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 01 Mar 2010 10:55:11 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> Bbjk pisze:
>>>> Vilar pisze:
>>>>
>>>>> Gramatka?
>>>>> Tak to się nazywało?
>>>>> Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
>>>>
>>>> Najbardziej polularna piwna polewka byla w XVIII w., jadano ją
>>>> pospolicie do połowy XIX (Gloger i inni opisują detalicznie).
>>>
>>> No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być
>>> niezłe jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
>>
>>
>> Gotowane piwo. Czyli fermentacja zabita. A twaróg - to tylko mlekowa , i
>> też zabita temperaturą.
>> --
>>
>> Ikselka.
>
> Bardzo podobna do żuru, który jadam nadal z twrogiem, gdy mam świeży.
Co do polewki - warzono piwo w domach i to, co było niewykorzystane, aby
zapobiec zepsuciu, gotowano i robiono z tego zupę.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |