Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Re: Jadłeś - nie jedź !
Date: Mon, 01 Mar 2010 11:41:27 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <hmg5kq$d29$1@inews.gazeta.pl>
References: <hmfvs9$nrp$1@inews.gazeta.pl> <hmg130$mbk$2@atlantis.news.neostrada.pl>
<hmg29e$69e$1@news.onet.pl> <hmg2fj$2qh$1@inews.gazeta.pl>
<hmg3jb$148$1@nemesis.news.neostrada.pl> <hmg3j8$5vb$2@inews.gazeta.pl>
<hmg5d3$3td$2@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: adhm184.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1267440090 13385 79.184.168.184 (1 Mar 2010 10:41:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Mar 2010 10:41:30 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <hmg5d3$3td$2@atlantis.news.neostrada.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:517176
Ukryj nagłówki
Qrczak pisze:
> Albo uchwytna w bibliotekach i antykwariatach książeczka pt. "Dobra
> wieść niosą jeść" Bojarskiej i Wieczorkiewicza. Tam jest bardzo
> przystępnie opisany przegląd od Piasta po wiek XIX.
>
> Qra, też ntg ale za to smakowicie
dzięki dobra kobieto.
(szczególnie za tę przystępność!)
Masz w nagrodę:
W tych zaś wszystkich potrawach najbardziej przestrzegano wielkości, tak
iż półmiski i misy musiały być czubate. Między pomienione pieczyste z
mięsa stawiano także torty i ciasta francuskie, które jeszcze dotąd
widujemy, ale te ciasta owych czasów dla nie wydoskonalonej sztuki
kucharstwa były bardzo ciężkie i grube względem teraźniejszej
delikatności onych. Nie dobierano do nich masła młodego, ale owszem
starego, czasem aż zielonego, albowiem takie było sporsze, dając więcej
czucia swego, choć w mniejszej kwocie użyte niż młode; do tego każdy
zbytek w początkach swoich ogląda się na dawniejszą oszczędność, z
której występuje. Język też inaczej nie poznaje delikatności smaku,
tylko przez używanie coraz łagodniejszych potraw; więc kiedy nie
kosztował tortów i ciast francuskich, z młodym masłem pieczonych,
przyjmował z gustem i pieczone z starym ciasta, jako nowe specjały,
lepsze od klusków i pierogów.
--
B.
|