Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jajko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jajko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-25 08:51:36

Temat: Jajko
Od: m...@o...eu szukaj wiadomości tego autora

Hej. Zabieram się za knedle. Wybijam jajko, a tu się okazuje, ze w
środku są 2 żółtka. Dość duże, takie jak w pojedynczym jajku.
Czy mam traktować takie jajko jako jedno czy dwa?
Sprawa wyszła przy okazji knedli, ale to też wazne gdy dodaje sie
jajka do ciasta.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedz.
Patrycja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-25 09:00:43

Temat: Re: Jajko
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@o...eu wrote:
> Hej. Zabieram się za knedle. Wybijam jajko, a tu się okazuje, ze w
> środku są 2 żółtka. Dość duże, takie jak w pojedynczym jajku.
> Czy mam traktować takie jajko jako jedno czy dwa?

Nie przejmuj sie, jezeli bedzie jedno zoltko wiecej czy mniej, na pewno
potrawy nie zepsujesz. I tak pewnie nie przejmujesz sie, czy te jajka ze
sklepu sa duze czy male, przepis tego tez pewnie nie precyzuje. A
roznice w wielkosci jajek czasami sa naprawde szybko zauwazalne golym
okiem. Traktowalbym jako jedno jajko.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-25 09:04:53

Temat: Re: Jajko
Od: m...@o...eu szukaj wiadomości tego autora

No a co jesli sa wymagane 2 jajka, wtedy 4 zoltka to nie za duzo?
Jajka rzeczywiscie są spore.
Zastanawiam sie jaki wplyw na ciasto ma dodanie jajek. Robi sie
bardziej miekkie? Bardziej elastyczne? Moze bardziej kruche? Co robi z
ciastem białko, a co żółtko?
Gdybym to wiedziala umialabym dodac jajka na wyczucie. Wiesz moze?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-25 09:16:14

Temat: Re: Jajko
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:f873fh$5fd$1@news.onet.pl...
> m...@o...eu wrote:
> > Hej. Zabieram się za knedle. Wybijam jajko, a tu się okazuje, ze w
> > środku są 2 żółtka. Dość duże, takie jak w pojedynczym jajku.
> > Czy mam traktować takie jajko jako jedno czy dwa?
>
> Nie przejmuj sie, jezeli bedzie jedno zoltko wiecej czy mniej, na pewno
> potrawy nie zepsujesz. I tak pewnie nie przejmujesz sie, czy te jajka ze
> sklepu sa duze czy male, przepis tego tez pewnie nie precyzuje. A
> roznice w wielkosci jajek czasami sa naprawde szybko zauwazalne golym
> okiem. Traktowalbym jako jedno jajko.
>
> Ludek

Dokładnie!!! Najwyżej ciasto będzie żółciejsze.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-25 09:22:09

Temat: Re: Jajko
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@o...eu pisze:
> No a co jesli sa wymagane 2 jajka, wtedy 4 zoltka to nie za duzo?
> Jajka rzeczywiscie są spore.
> Zastanawiam sie jaki wplyw na ciasto ma dodanie jajek. Robi sie
> bardziej miekkie? Bardziej elastyczne? Moze bardziej kruche? Co robi z
> ciastem białko, a co żółtko?
> Gdybym to wiedziala umialabym dodac jajka na wyczucie. Wiesz moze?

Z tego, co zauważyłam, białka utwardzają i uelastyczniają ciasto, a
żółtka powodują jego kruchość/delikatność. W biszkoptach powinno się
stosować proporcje dość rygorystycznie, w innych ciastach mam podejście
mocno dowolne - zawsze, jeśli pojawiają się dylematy wolę dać ciut mniej
białek, a więcej żółtek.
Zresztą to zależy od ciast.

Twoje knedle są z ziemniakami?
Jeśli z ziemniakami, nie przesadź z jajkami, bo ciasto będzie paćkające
się i za bardzo lepkie, a jeśli już dałaś więcej jajek, dodaj tez więcej
mąki. Wszystko zobaczysz, jak będziesz mieć ciasto w rękach, zawsze
można je podratować bieżąco.
--
BBjk








› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-07-25 09:36:56

Temat: Re: Jajko
Od: m...@o...eu szukaj wiadomości tego autora

Dzięki BBjk.
Tak , moje knedle sa z ziemniakami. Wiem ze ciasto sie moze rozleciec
przez jajak, dlatego pisze. Czyli dodam jedno takie "popromienne"
jajko i potem bede regulowac lepkosc ciasta przez dodanie mąki.
W niektórych przepisach każa dodac mąkę ziemniaczana 2 łyzki, ale
wtedy ciasto jest takie strasznie lekkie. Zdecydowalam sie tylko na
make pszenna.
Nie mialam do czynienia z takim jajkami.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-07-25 09:39:20

Temat: Re: Jajko
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@o...eu pisze:

> Tak , moje knedle sa z ziemniakami. Wiem ze ciasto sie moze rozleciec
> przez jajak, dlatego pisze. Czyli dodam jedno takie "popromienne"
> jajko i potem bede regulowac lepkosc ciasta przez dodanie mąki.
> W niektórych przepisach każa dodac mąkę ziemniaczana 2 łyzki, ale
> wtedy ciasto jest takie strasznie lekkie. Zdecydowalam sie tylko na
> make pszenna.

Imho racja, jakoś też mam awersję do pchania krochmalu w ciasto.

> Nie mialam do czynienia z takim jajkami.

8-)

--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-07-25 10:04:37

Temat: Re: Jajko
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


<m...@o...eu> wrote in message
news:1185356216.222679.57380@19g2000hsx.googlegroups
.com...
Dzięki BBjk.
Tak , moje knedle sa z ziemniakami. Wiem ze ciasto sie moze rozleciec
przez jajak, dlatego pisze. Czyli dodam jedno takie "popromienne"
jajko i potem bede regulowac lepkosc ciasta przez dodanie mąki.
W niektórych przepisach każa dodac mąkę ziemniaczana 2 łyzki, ale
wtedy ciasto jest takie strasznie lekkie. Zdecydowalam sie tylko na
make pszenna.
Nie mialam do czynienia z takim jajkami.

Żadne popromienne - wtedy gdy nie było wiedzy na temat promieni, też sie
zdarzały.
Dobra gospodyni kupując żywą kurę na rosół nie wyrzucała jajek z jajowodu -
jeszcze bez skorupek - zbierała je do garnuszka - następnie robiła na nich
makaron do rosołu - rozcinając błonkę i wylewając prosto do mąki na
stolnicy...

.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

naleśniki
Marynowanie grzybów - jak długo?
fasolka po bretonsku
Mrożone obiady
przechowywanie orzechów i pora

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »