« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-01-11 23:27:43
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sat, 11 Jan 2014 17:39:05 +0100, pwz napisał(a):
>
>> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem
>> zadowolony z efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie
>> steka. Wołowego. Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy.
>> Wiem, że po pierwsze należy dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas
>> trudno (choćby ze względu na to, że nie ma odpowiedniego gatunku
>> "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny). Ale bez względu
>> na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
>
> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
> ze starszej sztuki.
> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
A może po prostu posolił przed smażeniem?
--
Darek
P.S. Nie chce mi się szukać dokładnego cytatu z Moby Dicka - tego o tym
że porządny stek musi być twardy i jak wygląda stek dobrze wysmażony
(coś o wzięciu w dwa palce lewej ręki i wskazanie palcem prawej na
żarzące się węgle... A może odwrotnie z tymi rękami?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-01-11 23:33:32
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
> Musze się przyznać, że miałam podobny problem i na jakiś czas nawet się
> zniechęciłam - po czym niedawno podjęłam kolejna próbę - tym razem w/g
> wskazówek Joasi Duszczyńskiej (która swoją szosą baaardzo daaawno temu
> też tu pisywała) i wyszła i d e a l n a :D
>
> Tu masz adres: www.mojedania.pl/jak-dobrze-usmazyc-stek-wolowy/
>
Sol, maka normalnie swietny przepis.
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-01-11 23:36:31
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?W dniu 2014-01-11 17:39, pwz pisze:
> Witam!
>
> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem
> zadowolony z efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie
> steka. Wołowego. Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy.
> Wiem, że po pierwsze należy dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas
> trudno (choćby ze względu na to, że nie ma odpowiedniego gatunku
> "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny). Ale bez względu
> na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy", nawet
> ze specjalnym przeznaczeniem do smażenia, gdzieś najwyraźniej popełniam
> błąd. Próbowałem już: na b. rozgrzanej patelni, na średnio rozgrzanej
> patelni, nieco rozbity (ręką) albo w ogóle nierozbity, wysmażony mocno,
> średnio albo na krwisto. Nigdy też wcześniej go nie doprawiam (sól,
> pieprz dopiero na talerzu). Zawsze jest zbyt twardy. Co robię nie tak?
> Albo inaczej: jak smażycie steka wołowego, aby wyszedł miękki?
>
1. Najlepiej smazyc mieso ktore jest w temp. pokojowej.
2. Smazyc na masle klarowanym, ew. maslo + olej, sredni ogien.
3. Odwrocic tylko raz, lopatka, nie widelcem.
4. Po smazeniu przykryc folia alu na tyle minut ile sie smazylo.
Akurat polska poledwica jest jedna z najlepszych.
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-01-11 23:41:08
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:27:43 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
>> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
>> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
>> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
>> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
>> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
>> ze starszej sztuki.
>> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
>> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
>
> A może po prostu posolił przed smażeniem?
Też o tym myślałam. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to też błąd i to
wielki.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-01-11 23:41:40
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:33:32 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
>> Musze się przyznać, że miałam podobny problem i na jakiś czas nawet się
>> zniechęciłam - po czym niedawno podjęłam kolejna próbę - tym razem w/g
>> wskazówek Joasi Duszczyńskiej (która swoją szosą baaardzo daaawno temu
>> też tu pisywała) i wyszła i d e a l n a :D
>>
>> Tu masz adres: www.mojedania.pl/jak-dobrze-usmazyc-stek-wolowy/
>>
>
> Sol, maka normalnie swietny przepis.
>
> ---
> Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
> http://www.avast.com
No dokładnie :-|
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-01-11 23:44:39
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:36:31 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
> 1. Najlepiej smazyc mieso ktore jest w temp. pokojowej.
Jasne. Ja dodatkowo bejcuję chwilę, jak pisałam.
> 2. Smazyc na masle klarowanym, ew. maslo + olej,
Generalnie masło zwykłe odrzucam, daję tylko po usmażeniu - na mięso. Do
smażenia jednak oliwa lub olej.
> sredni ogien.
OK, z tym że na początku kładziesz na ostry.
> 3. Odwrocic tylko raz, lopatka, nie widelcem.
> 4. Po smazeniu przykryc folia alu na tyle minut ile sie smazylo.
Tak robię - ale pokrywką :-)
> Akurat polska poledwica jest jedna z najlepszych.
100/100 :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-01-11 23:48:17
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?W dniu 11.01.2014 23:33, Grzegorz Prędki pisze:
>> Tu masz adres: www.mojedania.pl/jak-dobrze-usmazyc-stek-wolowy/
>>
>
> Sol, maka normalnie swietny przepis.
Mąki nie dawałam, sól i owszem - zgadnij jakie miałam steki :P
... ale pewnie polędwica mi się już taka z natury rozlazła trafiła i
dlatego były miękkie :D
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-01-11 23:52:59
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?W dniu 2014-01-11 23:48, Anai pisze:
> W dniu 11.01.2014 23:33, Grzegorz Prędki pisze:
>
>>> Tu masz adres: www.mojedania.pl/jak-dobrze-usmazyc-stek-wolowy/
>>>
>>
>> Sol, maka normalnie swietny przepis.
>
> Mąki nie dawałam, sól i owszem - zgadnij jakie miałam steki :P
> ... ale pewnie polędwica mi się już taka z natury rozlazła trafiła i
> dlatego były miękkie :D
>
>
No tak, caly swiat nie soli, ale takie wg. przepisu z maka i sola nagle
wychodza super.
Aha, pracuje w gastronomii, smazymy tygodniowo sporo stekow i troche sie
na tym znam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-01-11 23:55:50
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:52:59 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
> No tak, caly swiat nie soli, ale takie wg. przepisu z maka i sola nagle
> wychodza super.
Bo to kotlety są a nie steki, kotlety przecież mogą wyjść super :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2014-01-12 00:01:07
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?W dniu 11.01.2014 23:52, Grzegorz Prędki pisze:
> No tak, caly swiat nie soli, ale takie wg. przepisu z maka i sola nagle
> wychodza super.
> Aha, pracuje w gastronomii, smazymy tygodniowo sporo stekow i troche sie
> na tym znam.
Super, naprawdę :D
Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie dałam tu do zrozumienia, że się nie
znasz, to po pierwsze...
Po drugie powtórzę to jeszcze raz - nie użyłam mąki.
Po trzecie faktycznie wyszły super i choćbyś jeszcze nawet tupnął nogą,
to tego nie zmienisz :D
"pwz" zapytał: jak smażycie steka wołowego, aby wyszedł miękki?
Odpowiedziałam na jego pytanie, jak je zrobiłam, na czym bazowałam i
faktycznie wyszły miękkie.
Podałam linka do strony Joasi, bo na jej wskazówkach bazowałam, ale
dokładnie robiłam je tak:
www.kuchniaanai.blogspot.com/2013/08/beef-steak.html
?
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |