| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-27 22:35:44
Temat: Jak "przeliczyc" przepis na ciasto?Mam przepis na ciasto na 4 osoby. Zawsze robie go 2 razy wiecej i
wtedy miesci mi sie w normalnej formie. Teraz musze zrobic go
wielokrotnie wiecej, tak, by sie zmiescilo na blaszce. Jak to zrobic?
Metoda prob i bledow? Moze jest tu jakis specjalista od "duzej kuchni"
i mi podpowie?
dzieki, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-28 06:32:53
Temat: Re: Jak "przeliczyc" przepis na ciasto?:: Solana :: wrote:
> Mam przepis na ciasto na 4 osoby. Zawsze robie go 2 razy wiecej i
> wtedy miesci mi sie w normalnej formie. Teraz musze zrobic go
> wielokrotnie wiecej, tak, by sie zmiescilo na blaszce. Jak to zrobic?
> Metoda prob i bledow? Moze jest tu jakis specjalista od "duzej kuchni"
> i mi podpowie?
Podaj wymiary "normalnej" formy i blaszki. Przeliczymy ;).
Hint: objetosc = pole powierzchni x wysokosc ;)
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-28 17:16:07
Temat: Re: Jak "przeliczyc" przepis na ciasto?
:: Solana :: wrote:
> Mam przepis na ciasto na 4 osoby. Zawsze robie go 2 razy wiecej i
> wtedy miesci mi sie w normalnej formie. Teraz musze zrobic go
> wielokrotnie wiecej, tak, by sie zmiescilo na blaszce. Jak to zrobic?
> Metoda prob i bledow? Moze jest tu jakis specjalista od "duzej kuchni"
> i mi podpowie?
>
> dzieki, magda
Ja robie tak: wlewam wode do blachy, w ktorej normalnie pieke wyprobowane
ciasto, do tego miejsca, gdzie siega nieupieczona masa, i mierze, ile tej
wody. Nastepnie wlewam wode do nowej blachy i mierze, ile tej wody. Jesli
2 razy wiecej, to podwojna porcja ciasta, itd.
Latwe?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |