| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-25 17:47:23
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb>Prawdziwy chleb jest na zakwasie. Jezeli chcesz sie pobawic, to zrob swoj
>zakwas:
>Prosty zakwas
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
Historia zakwasu jest troche zawiklana ale jak rozumiem to zakwas jest
po prostu wychodowana wlasnorecznie kolonia drozdzy, wiec
dodadajac do ciasta zakwasu nie potrzeba dodawac drozdzy?
SKiBA
Compas: http://www.casema.net/~skib/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-25 18:00:56
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb> Historia zakwasu jest troche zawiklana ale jak rozumiem to zakwas jest
> po prostu wychodowana wlasnorecznie kolonia drozdzy, wiec
> dodadajac do ciasta zakwasu nie potrzeba dodawac drozdzy?
Dokladnie tak to wyglada. Przepis na taki chlebek jest na poczatku tego
watku.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 22:05:56
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Przemyslaw Koziarski wrote:
> > Oczywiscie, ze sa drozdze. Zaczyna sie od maki i wody, a ta zawiesina
> lapie
> > drozdze z powietrza, ktore sie zagniezdzaja i powoduja kwasnienie
> roztworu, tym
> > samym budujac duza ilosc drozdzy. Gdy dodasz ten zakwas do ciasta na
> chleb, to
> > jakby rosl, gdyby nie mial drozdzy?
> > Magdalena
> >
>
> No dokladnie tak. drozdze "biora sie" same ale sie ich nie dodaje.
> Ale znalazlem tez przepis na zakwas z drozdzami, wiec widac mozna na dwa
> sposoby.
>
> Przemyslaw Koziarski
Ten z drozdzami z powietrza jest gotowy po dwu tygodniach, a ten z
drozdzami a paczki po 3 dniach. Na tym polega roznica. No, nie tylko, bo
zaleznie od tego, gdzie ta zawiesina stoi bedzie zalezec koncowy smak
zakwasu. Inny w gorach, inny nad morzem, itd.
Gdy mieszkalam w Wyoming, rozmawialam ze starymi ludzmi, ktorzy chodzili w
gory szukac zlota, i nosili ze soba wszystko, co potrzebne do przezycia,
miedzy innymi wlasnie zakwas do robienia chleba, tzw. "sourdough", czyli
kwasne ciasto. Ci starzy ludzie mieli ten zakwas latami.
Dzis jeszcze sa Baskowie w Nevadzie, ktorzy zajmuja sie paseniem ogromnych
stad owiec. Maja taki maly woz Drzymaly (sheep wagon), calkowicie
wyposarzony w osprzet do gotowania, spania, prania, szycia, operacji, itd.
Jak w starych westernach. Ci Baskowie, zatrzymani po drodze, podziela sie
swoim zakwasem, jezeli im przypadniesz do gustu i potrafisz sie porozumiec.
Chleb pieka fantastyczny, w maciupkim, metalowym piecu przy ognisku.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 22:11:25
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
SKiBA wrote:
> >Prawdziwy chleb jest na zakwasie. Jezeli chcesz sie pobawic, to zrob swoj
> >zakwas:
> >Prosty zakwas
>
> Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
>
> Historia zakwasu jest troche zawiklana ale jak rozumiem to zakwas jest
> po prostu wychodowana wlasnorecznie kolonia drozdzy, wiec
> dodadajac do ciasta zakwasu nie potrzeba dodawac drozdzy?
>
> SKiBA
>
> Compas: http://www.casema.net/~skib/
Nie dodajesz drozdzy, jesli masz czas, zeby pozostawic chleb na 6-8 godzin do
powolnego wyrastania. Jezeli masz obiad za poltorej godziny, to robisz chleb
i z zakwasem (dla smaku) i z drozdzami (dla szybkiego rosniecia), wtenczas
rosnie godzine, piecze sie pol, i voila! swiezy chleb do obiadu.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 22:27:07
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb> Dzis jeszcze sa Baskowie w Nevadzie, ktorzy zajmuja sie paseniem ogromnych
> stad owiec. Maja taki maly woz Drzymaly (sheep wagon), calkowicie
> wyposarzony w osprzet do gotowania, spania, prania, szycia, operacji, itd.
> Jak w starych westernach. Ci Baskowie, zatrzymani po drodze, podziela sie
> swoim zakwasem, jezeli im przypadniesz do gustu i potrafisz sie
porozumiec.
> Chleb pieka fantastyczny, w maciupkim, metalowym piecu przy ognisku.
> Magdalena
>
W ksiazce o chclebie jest tez podany przyklad jakiejs rodziny piekarskiej,
ktora mimo wojen i innych historri utrzymala nieprzerwany lancuch zakwasu od
prawie 100 lat.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 18:16:27
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
>Nie dodajesz drozdzy, jesli masz czas, zeby pozostawic chleb na 6-8 godzin do
>powolnego wyrastania. Jezeli masz obiad za poltorej godziny, to robisz chleb
>i z zakwasem (dla smaku) i z drozdzami (dla szybkiego rosniecia), wtenczas
>rosnie godzine, piecze sie pol, i voila! swiezy chleb do obiadu.
Pomalu zaczynam rozumiec. Teraz mam tylko jeszcze jedno pytanie:
- czy ze zyklej maki przennej sprzedawanej w supermarktach nie
wyjdzie dobry chleb?
- co to jest maka wysoko glutenowa?
Pytam, bo nie jestem pewien czy tutaj bede mial mozliwosc kupna takich
mak ja ta wysokoglutenowa (jak to by sie nazywalo po angielsku?) i
ciemna zytnia.
Gdybym takich mak nie dostal, to musze sobie dac spokój z próbami
upieczenia chleba ytakiego jak sprzed wieków?
pozdrowienia
SKiBA
Compas: http://www.casema.net/~skib/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 18:18:48
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb>Prawdziwy chleb jest na zakwasie.
A tak przy okazji: czy taki zakwas nie ma przypadkiem nic wspólnego z
takim bialym plynem co sie kupowalo w warzywnym do robienia bialego
barszczu?
Czy ktos wie co to za plyn i jak sie go robi?
SKiBA
Compas: http://www.casema.net/~skib/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-26 19:07:01
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
> - czy ze zyklej maki przennej sprzedawanej w supermarktach nie
> wyjdzie dobry chleb?
Zgadza sie.
> - co to jest maka wysoko glutenowa?
>
> Pytam, bo nie jestem pewien czy tutaj bede mial mozliwosc kupna takich
> mak ja ta wysokoglutenowa (jak to by sie nazywalo po angielsku?) i
> ciemna zytnia.
O duzej zawartosci glutenu, takiego skladnika maki, ktory powoduje, ze chleb sie
nie kruszy, tylko ciagnie.
Po angielsku high-gluten flour. Jest tez, zwykle w malych torebkach gluten flour
(tej dodajesz 1 lyzke na 1 szklanke zwyklej maki i masz wysokoglutenowa)
ciemna zytnia - dark rye flour
Wszystkie te dziwne maki mozna dostac w kazdym zdrowym sklepie. Jest ich wiele, i
probowalam z niektorych, ale cos za dziwne, jak np. maka z amarantu, czy z
jakiejs dzikiej trawy, co rosnie w Mongolii. Do zwyklego chleba mozna dopracowac
swoja mieszanke, zwykle z maki pszennej, troche zytniej, troche maki z kaszy
(barley flour), troche z maki z owsa. Jest to niezla zabawa, i za kazdym razem
chleb wychodzi inaczej, nawet z tego samego przepisu.
>
> Gdybym takich mak nie dostal, to musze sobie dac spokój z próbami
> upieczenia chleba ytakiego jak sprzed wieków?
Chleba jak sprzed wiekow w domu nigdy nie upieczesz, ale mozna zrobic przyjemny w
smaku, domowy chleb.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-27 17:54:27
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chlebBardzo dziekuje za wszystkie listy.
Poszukam maki zytniej i tego glutanu i bede w weekend experymentowal.
Narazie robie zakwas juz 4-ty dzien; robi sie kwasna zawiesina i
pachnie lekko na drozdze.
>Chleba jak sprzed wiekow w domu nigdy nie upieczesz, ale mozna zrobic przyjemny w
>smaku, domowy chleb.
No... moze z przed WIEKóW to przesadzilem, ale jak pamietam chleb
okragly z dziecinstwa, tzn. lat 50/60. W ostatnich latach udalo mi sie
na taki smak (chleba z dziecinstwa) natrafic; raz gdzies na Czechach,
a raz gdzies w Alpach francuskich... w Polsce nie.
Jeszcze raz dziekuje Magdaleno.
SKiBA
Compas: http://www.casema.net/~skib/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-28 02:28:53
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chlebSKiBA wrote:
> >Prawdziwy chleb jest na zakwasie.
>
> A tak przy okazji: czy taki zakwas nie ma przypadkiem nic wspólnego z
> takim bialym plynem co sie kupowalo w warzywnym do robienia bialego
> barszczu?
> Czy ktos wie co to za plyn i jak sie go robi?
>
> SKiBA
>
> Compas: http://www.casema.net/~skib/
To jest bardzo stary przepis:
ZUR
"Kwaterke zytniej maki pytlowej i tylez razowejrozmieszac w nowym garnku
glinianym, z ciepla woda, owiazacpapierem i postawic w cieple. Po kilku
dniach zakwasnieje, co mozna poznac po tym, ze maka opadnie na dno,
czysty zas kwas wybije na wierzch.
Ugotowac smak na kielbasie lub wedzonce, dodac soli, pieprzui zabek
czosnku; wlac kwasu do smaku, zamieszawszy go przedtem lyzka, jezeli kto
lubi bardziej zawiesisty; w przeciwnym razie zlac tylkosam kwas czysty, a
skoro sie zagotuje, zszumowac i podac z kartoflami. Mozna go takze
zaprawic smietana."
Tyle stary "wiekowy" przepis.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |