Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
wspeer.ebone.net!logbridge.uoregon.edu!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not
-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
References: <86ak6t$gq2$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@n...casema.net>
<86f97v$pdc$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@n...casema.net>
<3...@w...net> <3...@n...casema.net>
<3...@w...net> <3...@n...casema.net>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 34
Date: Wed, 26 Jan 2000 11:07:01 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.65
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 948913911 207.71.222.65 (Wed, 26 Jan 2000 11:11:51 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Jan 2000 11:11:51 PST
X-Received-Date: Wed, 26 Jan 2000 11:11:52 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21853
Ukryj nagłówki
> - czy ze zyklej maki przennej sprzedawanej w supermarktach nie
> wyjdzie dobry chleb?
Zgadza sie.
> - co to jest maka wysoko glutenowa?
>
> Pytam, bo nie jestem pewien czy tutaj bede mial mozliwosc kupna takich
> mak ja ta wysokoglutenowa (jak to by sie nazywalo po angielsku?) i
> ciemna zytnia.
O duzej zawartosci glutenu, takiego skladnika maki, ktory powoduje, ze chleb sie
nie kruszy, tylko ciagnie.
Po angielsku high-gluten flour. Jest tez, zwykle w malych torebkach gluten flour
(tej dodajesz 1 lyzke na 1 szklanke zwyklej maki i masz wysokoglutenowa)
ciemna zytnia - dark rye flour
Wszystkie te dziwne maki mozna dostac w kazdym zdrowym sklepie. Jest ich wiele, i
probowalam z niektorych, ale cos za dziwne, jak np. maka z amarantu, czy z
jakiejs dzikiej trawy, co rosnie w Mongolii. Do zwyklego chleba mozna dopracowac
swoja mieszanke, zwykle z maki pszennej, troche zytniej, troche maki z kaszy
(barley flour), troche z maki z owsa. Jest to niezla zabawa, i za kazdym razem
chleb wychodzi inaczej, nawet z tego samego przepisu.
>
> Gdybym takich mak nie dostal, to musze sobie dac spokój z próbami
> upieczenia chleba ytakiego jak sprzed wieków?
Chleba jak sprzed wiekow w domu nigdy nie upieczesz, ale mozna zrobic przyjemny w
smaku, domowy chleb.
Magdalena
|