Data: 2000-01-28 02:28:53
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: "Slavek S." <s...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
SKiBA wrote:
> >Prawdziwy chleb jest na zakwasie.
>
> A tak przy okazji: czy taki zakwas nie ma przypadkiem nic wspólnego z
> takim bialym plynem co sie kupowalo w warzywnym do robienia bialego
> barszczu?
> Czy ktos wie co to za plyn i jak sie go robi?
>
> SKiBA
>
> Compas: http://www.casema.net/~skib/
To jest bardzo stary przepis:
ZUR
"Kwaterke zytniej maki pytlowej i tylez razowejrozmieszac w nowym garnku
glinianym, z ciepla woda, owiazacpapierem i postawic w cieple. Po kilku
dniach zakwasnieje, co mozna poznac po tym, ze maka opadnie na dno,
czysty zas kwas wybije na wierzch.
Ugotowac smak na kielbasie lub wedzonce, dodac soli, pieprzui zabek
czosnku; wlac kwasu do smaku, zamieszawszy go przedtem lyzka, jezeli kto
lubi bardziej zawiesisty; w przeciwnym razie zlac tylkosam kwas czysty, a
skoro sie zagotuje, zszumowac i podac z kartoflami. Mozna go takze
zaprawic smietana."
Tyle stary "wiekowy" przepis.
Slav
|