Data: 2000-01-30 15:50:52
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Przemyslaw Koziarski wrote:
> > > Prosty zakwas
> > > W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr swiezych
> > > drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki.
> >
> > Jak to jest z tym zakwasem. Ja mam kilka przepisow, w zadnym nie ma drozdzy,
> > zawsze tak robie i zawsze sie udaje.
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Zawsze jak robisz?
>
> W zakwasie zawsze musza byc drozdze.
Otoz nie. Oryginalnie zakwas to byl naturalnie fermentujacy zaczyn
zytni, w ktorym przebiegala fermentacja mlekowa, wywolana przez bakterie
kwasu mlekowego, te same, ktore zakwaszaja zur, barszcz, ogorki i
kapuste. Racje maja wiec ci, ktorym zakwas kojarzy sie z zurem.
Drozdze -- browarniane -- uzyto w piekarnictwie po raz pierwszy w XVII
w.
Wladyslaw
|