Data: 2000-01-30 16:53:45
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Otoz nie. Oryginalnie zakwas to byl naturalnie fermentujacy zaczyn
> zytni, w ktorym przebiegala fermentacja mlekowa, wywolana przez bakterie
> kwasu mlekowego, te same, ktore zakwaszaja zur, barszcz, ogorki i
> kapuste. Racje maja wiec ci, ktorym zakwas kojarzy sie z zurem.
> Drozdze -- browarniane -- uzyto w piekarnictwie po raz pierwszy w XVII
> w.
> Wladyslaw
Kwas mlekowy na pewno - lmozna to stiwerdzic chocby po charakterystycznym
zapachu. Ale jezeli zakwas jest w odpowiednich warunkach, to drozdze same w
nim powstana. Wiec byc moze drozdze jako produkt zostal uzyty w XVII w, ale
MSZ te drozdze pracowaly przy wypieku chleba chyba od zawsze, choc
niekoniecznie piekacy chleb wiedzieli, ze to akurat sprawa drozdzy.
Przemyslaw Koziarski
|