Data: 2000-01-30 17:40:52
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Pokaż wszystkie nagłówki
Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> > Wladyslaw
>
> Kwas mlekowy na pewno - lmozna to stiwerdzic chocby po charakterystycznym
> zapachu. Ale jezeli zakwas jest w odpowiednich warunkach, to drozdze same w
> nim powstana. Wiec byc moze drozdze jako produkt zostal uzyty w XVII w, ale
> MSZ te drozdze pracowaly przy wypieku chleba chyba od zawsze, choc
> niekoniecznie piekacy chleb wiedzieli, ze to akurat sprawa drozdzy.
Mysle, ze drozdze nie bardzo maja szanse rozwinac sie w obecnosci
intensywnej fermentacji mlekowej. Drozdze ponadto nie sa zbyt mocne w
rozkladaniu skrobii. Nadto bylyby to dzikie drozdze, z powietrza, ktore
nadalyby zakwasowi nieprzyjemny smak i zapach.
Wladyslaw
|