Data: 2000-01-26 19:07:01
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> - czy ze zyklej maki przennej sprzedawanej w supermarktach nie
> wyjdzie dobry chleb?
Zgadza sie.
> - co to jest maka wysoko glutenowa?
>
> Pytam, bo nie jestem pewien czy tutaj bede mial mozliwosc kupna takich
> mak ja ta wysokoglutenowa (jak to by sie nazywalo po angielsku?) i
> ciemna zytnia.
O duzej zawartosci glutenu, takiego skladnika maki, ktory powoduje, ze chleb sie
nie kruszy, tylko ciagnie.
Po angielsku high-gluten flour. Jest tez, zwykle w malych torebkach gluten flour
(tej dodajesz 1 lyzke na 1 szklanke zwyklej maki i masz wysokoglutenowa)
ciemna zytnia - dark rye flour
Wszystkie te dziwne maki mozna dostac w kazdym zdrowym sklepie. Jest ich wiele, i
probowalam z niektorych, ale cos za dziwne, jak np. maka z amarantu, czy z
jakiejs dzikiej trawy, co rosnie w Mongolii. Do zwyklego chleba mozna dopracowac
swoja mieszanke, zwykle z maki pszennej, troche zytniej, troche maki z kaszy
(barley flour), troche z maki z owsa. Jest to niezla zabawa, i za kazdym razem
chleb wychodzi inaczej, nawet z tego samego przepisu.
>
> Gdybym takich mak nie dostal, to musze sobie dac spokój z próbami
> upieczenia chleba ytakiego jak sprzed wieków?
Chleba jak sprzed wiekow w domu nigdy nie upieczesz, ale mozna zrobic przyjemny w
smaku, domowy chleb.
Magdalena
|