| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-30 15:50:52
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chlebMagdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> Przemyslaw Koziarski wrote:
> > > Prosty zakwas
> > > W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr swiezych
> > > drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki.
> >
> > Jak to jest z tym zakwasem. Ja mam kilka przepisow, w zadnym nie ma drozdzy,
> > zawsze tak robie i zawsze sie udaje.
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Zawsze jak robisz?
>
> W zakwasie zawsze musza byc drozdze.
Otoz nie. Oryginalnie zakwas to byl naturalnie fermentujacy zaczyn
zytni, w ktorym przebiegala fermentacja mlekowa, wywolana przez bakterie
kwasu mlekowego, te same, ktore zakwaszaja zur, barszcz, ogorki i
kapuste. Racje maja wiec ci, ktorym zakwas kojarzy sie z zurem.
Drozdze -- browarniane -- uzyto w piekarnictwie po raz pierwszy w XVII
w.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-30 16:53:45
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb> Otoz nie. Oryginalnie zakwas to byl naturalnie fermentujacy zaczyn
> zytni, w ktorym przebiegala fermentacja mlekowa, wywolana przez bakterie
> kwasu mlekowego, te same, ktore zakwaszaja zur, barszcz, ogorki i
> kapuste. Racje maja wiec ci, ktorym zakwas kojarzy sie z zurem.
> Drozdze -- browarniane -- uzyto w piekarnictwie po raz pierwszy w XVII
> w.
> Wladyslaw
Kwas mlekowy na pewno - lmozna to stiwerdzic chocby po charakterystycznym
zapachu. Ale jezeli zakwas jest w odpowiednich warunkach, to drozdze same w
nim powstana. Wiec byc moze drozdze jako produkt zostal uzyty w XVII w, ale
MSZ te drozdze pracowaly przy wypieku chleba chyba od zawsze, choc
niekoniecznie piekacy chleb wiedzieli, ze to akurat sprawa drozdzy.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-30 17:40:52
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chlebPrzemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:
> > Wladyslaw
>
> Kwas mlekowy na pewno - lmozna to stiwerdzic chocby po charakterystycznym
> zapachu. Ale jezeli zakwas jest w odpowiednich warunkach, to drozdze same w
> nim powstana. Wiec byc moze drozdze jako produkt zostal uzyty w XVII w, ale
> MSZ te drozdze pracowaly przy wypieku chleba chyba od zawsze, choc
> niekoniecznie piekacy chleb wiedzieli, ze to akurat sprawa drozdzy.
Mysle, ze drozdze nie bardzo maja szanse rozwinac sie w obecnosci
intensywnej fermentacji mlekowej. Drozdze ponadto nie sa zbyt mocne w
rozkladaniu skrobii. Nadto bylyby to dzikie drozdze, z powietrza, ktore
nadalyby zakwasowi nieprzyjemny smak i zapach.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-30 17:56:51
Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb> Mysle, ze drozdze nie bardzo maja szanse rozwinac sie w obecnosci
> intensywnej fermentacji mlekowej. Drozdze ponadto nie sa zbyt mocne w
> rozkladaniu skrobii. Nadto bylyby to dzikie drozdze, z powietrza, ktore
> nadalyby zakwasowi nieprzyjemny smak i zapach.
>
> Wladyslaw
Ale jednak. Robie zakwas z maki razowej pszennej i wody. Po 2-3 dniach jest
porowary, ma wyrazisty zapach. Jak sie zrobi ciasto, to zaczyna ono powoli
rosnac. widoczne sa w srodku banki z powietrza.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |