Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak sie piecze chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak sie piecze chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-30 15:50:52

Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:

> Przemyslaw Koziarski wrote:

> > > Prosty zakwas
> > > W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr swiezych
> > > drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki.
> >
> > Jak to jest z tym zakwasem. Ja mam kilka przepisow, w zadnym nie ma drozdzy,
> > zawsze tak robie i zawsze sie udaje.
> >
> > Przemyslaw Koziarski
>
> Zawsze jak robisz?
>
> W zakwasie zawsze musza byc drozdze.

Otoz nie. Oryginalnie zakwas to byl naturalnie fermentujacy zaczyn
zytni, w ktorym przebiegala fermentacja mlekowa, wywolana przez bakterie
kwasu mlekowego, te same, ktore zakwaszaja zur, barszcz, ogorki i
kapuste. Racje maja wiec ci, ktorym zakwas kojarzy sie z zurem.
Drozdze -- browarniane -- uzyto w piekarnictwie po raz pierwszy w XVII
w.
Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-30 16:53:45

Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Otoz nie. Oryginalnie zakwas to byl naturalnie fermentujacy zaczyn
> zytni, w ktorym przebiegala fermentacja mlekowa, wywolana przez bakterie
> kwasu mlekowego, te same, ktore zakwaszaja zur, barszcz, ogorki i
> kapuste. Racje maja wiec ci, ktorym zakwas kojarzy sie z zurem.
> Drozdze -- browarniane -- uzyto w piekarnictwie po raz pierwszy w XVII
> w.
> Wladyslaw

Kwas mlekowy na pewno - lmozna to stiwerdzic chocby po charakterystycznym
zapachu. Ale jezeli zakwas jest w odpowiednich warunkach, to drozdze same w
nim powstana. Wiec byc moze drozdze jako produkt zostal uzyty w XVII w, ale
MSZ te drozdze pracowaly przy wypieku chleba chyba od zawsze, choc
niekoniecznie piekacy chleb wiedzieli, ze to akurat sprawa drozdzy.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-30 17:40:52

Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> wrote:

> > Wladyslaw
>
> Kwas mlekowy na pewno - lmozna to stiwerdzic chocby po charakterystycznym
> zapachu. Ale jezeli zakwas jest w odpowiednich warunkach, to drozdze same w
> nim powstana. Wiec byc moze drozdze jako produkt zostal uzyty w XVII w, ale
> MSZ te drozdze pracowaly przy wypieku chleba chyba od zawsze, choc
> niekoniecznie piekacy chleb wiedzieli, ze to akurat sprawa drozdzy.

Mysle, ze drozdze nie bardzo maja szanse rozwinac sie w obecnosci
intensywnej fermentacji mlekowej. Drozdze ponadto nie sa zbyt mocne w
rozkladaniu skrobii. Nadto bylyby to dzikie drozdze, z powietrza, ktore
nadalyby zakwasowi nieprzyjemny smak i zapach.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-30 17:56:51

Temat: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mysle, ze drozdze nie bardzo maja szanse rozwinac sie w obecnosci
> intensywnej fermentacji mlekowej. Drozdze ponadto nie sa zbyt mocne w
> rozkladaniu skrobii. Nadto bylyby to dzikie drozdze, z powietrza, ktore
> nadalyby zakwasowi nieprzyjemny smak i zapach.
>
> Wladyslaw

Ale jednak. Robie zakwas z maki razowej pszennej i wody. Po 2-3 dniach jest
porowary, ma wyrazisty zapach. Jak sie zrobi ciasto, to zaczyna ono powoli
rosnac. widoczne sa w srodku banki z powietrza.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nalesniki
kuchnia meksykanska - poszukuje przepisow
Re: kuchnia meksykanska - poszukuje przepisow
Re: KALJAA
marta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »