« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-21 11:09:03
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
> Wlasnie jest.
> Trzeba kupic podpuszczke w butelce i nia skwasic mleko.
> Potem zebrac do gazy, odczedzic, wycisnac, suszyc, podgrzac, a potem do
> solanki.
>
> Roznica miedzy bialym a zoltym serem to taka, ze bialy sie robi z
> kwasnego mleka
> i potem nie podgrzewa , a zolty robi sie ze slodkiego mleka i podgrzewa.
>
> Ale i tak nie mam pojecia skad sie bierze ten zolty kolor. Podobne
> podczas topienia.
> Znajomy kiedys pracowal w mleczarni przy produkcji serow zoltych to
> musze go poszukac.
zobacz mój post poniżej. Miesiąc temu byłem w mleczarni i sam taki ser
robiłem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-21 11:15:24
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?Dariusz <d...@p...onet.pl> wrote:
> batory napisa":
> >
> > Wielokrotnie już by"o. Wnosek - sposobów domowych na żó"ty ser nie ma.
>
> Wlasnie jest.
> Trzeba kupic podpuszczke w butelce i nia skwasic mleko.
> Potem zebrac do gazy, odczedzic, wycisnac, suszyc, podgrzac, a potem do
> solanki.
>
> Roznica miedzy bialym a zoltym serem to taka, ze bialy sie robi z
> kwasnego mleka
> i potem nie podgrzewa , a zolty robi sie ze slodkiego mleka i podgrzewa.
>
> Ale i tak nie mam pojecia skad sie bierze ten zolty kolor. Podobne
> podczas topienia.
Podczas dojrzewania. Warunki w jakich ser dojrzewa so czesto decydujace
dla tego, jaki ser sie otrzma. Mysle, ze ten etap jest najtrudniejszym
do przeprowadzenia w domowych warunkach i nawet, gdy sie ma podpuszczke,
to stworzenie wlasciwych warunkow do dojrzenia dobrego sera jest
wlasciwie niemozliwe. (Chyba, ze sie ma duzy dom na wsi i duzo czasu na
eksperymenty).
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:16:11
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?Marek Lang napisał:
>
> Dariusz <d...@p...onet.pl> wrote in message
> news:3BAB0A94.3B1D5FCA@poczta.onet.pl...
> > batory napisał:
> > >
> > > Wielokrotnie już było. Wnosek - sposobów domowych na żółty ser nie ma.
> >
> > Wlasnie jest.
> > Trzeba kupic podpuszczke w butelce i nia skwasic mleko.
>
> A gdzie mozna kupic podpuszczke?
W mleczarni, rzezni, albo w Slowacji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:19:55
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?Waldemar Krzok napisał:
>
> > > Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> > > Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> > > Prosze o odpowiedz.
>
> jako, że przed miesišcem robiłem własnoręcznie ser (moje nieletnie też),
> mogę opisać. W domu to jednak trochę trudno. Mleko przed użyciem
> pasteryzuje się podgrzewajšc szybko do 70 stopni a następnie schładza
> się do ok 40 stopni. Dodaje się podpuszczkę i czeka godzinę utrzymujšc
> stałš temperaturę. Po godzinie należy urzšdzeniem zwanym harfš pokroić
> wieży ser na kawałki wielkoci orzecha laskowego (dla dużodziurowego
> sera) lub grochu (dla małodziurowego).
Po co sie kroi.
Jezeli nie pokroisz i wrzucisz na sito to czy bedzie gorszy ?
Dodać ewentualne przyprawy
> (czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
> sitkiem. W zależnoci od sera, obcišżyć równomiernie, aby serwatka
> wypłynęła. Następnie po wycišgnięciu z formy należy ser wykšpać w
> solance przez 48h, obracajšc co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
> normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
> przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
> parę miesięcy. Oczywicie też należy obracać do parę tygodni. I już go
> można jeć.
Dzieki.
Juz go zjadles czy nadal dojrzewa ?
I skad sie bierze ten zolty kolor, bo ktos napisal o goralce co dodaje
jajka i z bialego sera robi zolty, ale to jest chyba tluszcz.
Napisz czy dobry i gdzie kupic podpuszczke .
I jeszcze powiedz jaka jest wydajnosc. Ile sera zoltego z 10 litrow
mleka 3,2% ?
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:26:40
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?> zobacz mój post poniżej. Miesišc temu byłem w mleczarni i sam taki ser
> robiłem.
Faktycznie.
A myslalem ze robiles go w domu.
Ja nie mam mleczarni ;(
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 11:35:14
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?Użytkownik "Dariusz" <d...@p...onet.pl> napisał ...
> Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> Prosze o odpowiedz.
Eeeech... nawet na pl.rec.kuchnia Experta przywiało...
Co za czasy....
--
Pozdrawiam,
Adam 'Rolek' Rolbiecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 12:14:47
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?> > jako, że przed miesišcem robiłem własnoręcznie ser (moje nieletnie też),
> > mogę opisać. W domu to jednak trochę trudno. Mleko przed użyciem
> > pasteryzuje się podgrzewajšc szybko do 70 stopni a następnie schładza
> > się do ok 40 stopni. Dodaje się podpuszczkę i czeka godzinę utrzymujšc
> > stałš temperaturę. Po godzinie należy urzšdzeniem zwanym harfš pokroić
> > świeży ser na kawałki wielkości orzecha laskowego (dla dużodziurowego
> > sera) lub grochu (dla małodziurowego).
> Po co sie kroi.
> Jezeli nie pokroisz i wrzucisz na sito to czy bedzie gorszy ?
jak nam pani specjalistka tłumaczyła, kawałki powinny mieć podobną
wielkość aby serwatka spłynęła. No i muszą zostać kawałki "z dziurami",
bo tam się ta fermentacja zaczyna. Inaczej zrobi się kamień albo skunks.
> Dodać ewentualne przyprawy
> > (czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
> > sitkiem. W zależności od sera, obcišżyć równomiernie, aby serwatka
> > wypłynęła. Następnie po wycišgnięciu z formy należy ser wykšpać w
> > solance przez 48h, obracajšc co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
> > normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
> > przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
> > parę miesięcy. Oczywiście też należy obracać do parę tygodni. I już go
> > można jeść.
>
> Dzieki.
> Juz go zjadles czy nadal dojrzewa ?
nie zjadłem i nie dojrzewa. Wczoraj mi go przysłali ;-)) Dzisiaj będę
jadł. Jest to ser młody, nie taki leżakujący miesiącami. Robi się go ze
stosunkowo dużych kawałków.
> I skad sie bierze ten zolty kolor, bo ktos napisal o goralce co dodaje
> jajka i z bialego sera robi zolty, ale to jest chyba tluszcz.
nie, to tłuszcz i białko, częściowo zdenaturyzowane. Skórka się robi z
tłuszczu, białka i soli.
> Napisz czy dobry i gdzie kupic podpuszczke .
nie wiem. Podobno w jakiś sklepach są. U nas np. w sieci Spinnrad. Można
też niby samemu z żołądków cielęcych wydobyć. Z jednego żołądka uzyskasz
1-2 l podpuszczki. Technologii niestety nie znam.
> I jeszcze powiedz jaka jest wydajnosc. Ile sera zoltego z 10 litrow
> mleka 3,2% ?
Uff, to co robiliśmy, to było z mleka 5% (prosto od krówek) i z 200kg
mleka wyszło jakieś 25kg sera.
Dokładniej nie wiem. Jestem w końcu elektronikiem i informatykiem, a ser
robiłem urlopowo aby dzieciaki (i ja też) się dowiedziały jak to się
robi.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 12:25:10
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?> > Po co sie kroi.
> > Jezeli nie pokroisz i wrzucisz na sito to czy bedzie gorszy ?
> jak nam pani specjalistka tłumaczyła, kawałki powinny mieć podobnš
> wielkoć aby serwatka spłynęła. No i muszš zostać kawałki "z dziurami",
> bo tam się ta fermentacja zaczyna. Inaczej zrobi się kamień albo skunks.
Ogladalem w telewizji jak produkuja zolte sery we Francji.
Ale chyba tam nie kroili na kawaleczki, tylko cieli na duze kawalki i te
przenosili do form z ktorych wyciakala serwatka, a wczesniej odciekala
na plotnie.
Znajomy kiedys pracowal w mleczarni wlasnie przy serach i gdy mowilem ze
szukam takiego zn duzymi dziurami, to mowil ze u nich byla norma, ze ten
z duzymi dziurami byl najnizszej klasy i sprzedawany bardzo tanio, a
cene trzymala cegla, poniewaz byla produkowana zgodnie z norma.
A w sklepach cena sera z dziurami to 2 x tyle co cegly.
>
> > Dodać ewentualne przyprawy
> > > (czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
> > > sitkiem. W zależnoci od sera, obciżyć równomiernie, aby serwatka
> > > wypłynęła. Następnie po wycignięciu z formy należy ser wykpać w
> > > solance przez 48h, obracajc co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
> > > normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
> > > przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
> > > parę miesięcy. Oczywicie też należy obracać do parę tygodni. I już go
> > > można jeć.
> >
> > Dzieki.
> > Juz go zjadles czy nadal dojrzewa ?
> nie zjadłem i nie dojrzewa. Wczoraj mi go przysłali ;-)) Dzisiaj będę
> jadł. Jest to ser młody, nie taki leżakujšcy miesišcami. Robi się go ze
> stosunkowo dużych kawałków.
Pewnie jestes prezesem tej spoldzielni skoro ser przysylaja do domu.
Czy on juz jest zolty w srodku ?
>
> > I skad sie bierze ten zolty kolor, bo ktos napisal o goralce co dodaje
> > jajka i z bialego sera robi zolty, ale to jest chyba tluszcz.
> nie, to tłuszcz i białko, częciowo zdenaturyzowane. Skórka się robi z
> tłuszczu, białka i soli.
>
> > Napisz czy dobry i gdzie kupic podpuszczke .
> nie wiem. Podobno w jaki sklepach sš. U nas np. w sieci Spinnrad.
Teraz dopiero zauwazylem ze piszesz z Niemiec.
Można
> też niby samemu z żołšdków cielęcych wydobyć. Z jednego żołšdka uzyskasz
> 1-2 l podpuszczki. Technologii niestety nie znam.
>
> > I jeszcze powiedz jaka jest wydajnosc. Ile sera zoltego z 10 litrow
> > mleka 3,2% ?
>
> Uff, to co robilimy, to było z mleka 5% (prosto od krówek) i z 200kg
> mleka wyszło jakie 25kg sera.
Czyli 8:1.
> Dokładniej nie wiem. Jestem w końcu elektronikiem i informatykiem, a ser
> robiłem urlopowo aby dzieciaki (i ja też) się dowiedziały jak to się
> robi.
To dobra ta mleczarnia, ze umozliwia takie eksperymentowanie.
Ale nadal prosze o wyjasnienie jaka jest roznica miedzy serem bialym a
zoltym.
Ten bialy kwasi sie sam bo kwasi sie mleko, bez podpuszczki.
Poza tym w bialym serze uzywa sie chyba kwasu mlekowego do szybkiego
kwaszenia.
Czy znane sa tez inne zakwasy, po ktorych moga powstac inne gatunki
serow ?
Np. czy kwaszac mleko kwasem z kapusty lub spod ogorkow, czy cytryna,
tez potem mozna zrobic ser bialy lub zolty ?
Ciekawi mnie tez czy zatem mozna przerobic ser bialy na zolty, np.
topiac go a potem odstawiajac do
fermentacji, po kapieli w solance ?
Duzo pytan, ale faktycznie w hipermaketach ceny serow z importu
przyprawiaja o zawrot glowy a gatunkow sa setki.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 12:37:31
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
> Ogladalem w telewizji jak produkuja zolte sery we Francji.
> Ale chyba tam nie kroili na kawaleczki, tylko cieli na duze kawalki i te
> przenosili do form z ktorych wyciakala serwatka, a wczesniej odciekala
> na plotnie.
to chyba zależy od gatunku.
> Znajomy kiedys pracowal w mleczarni wlasnie przy serach i gdy mowilem ze
> szukam takiego zn duzymi dziurami, to mowil ze u nich byla norma, ze ten
> z duzymi dziurami byl najnizszej klasy i sprzedawany bardzo tanio, a
> cene trzymala cegla, poniewaz byla produkowana zgodnie z norma.
> A w sklepach cena sera z dziurami to 2 x tyle co cegly.
no nie. Są sery z dużymi dziurami i drogie.
> Pewnie jestes prezesem tej spoldzielni skoro ser przysylaja do domu.
he he. Za pieniądze turystów robią wszystko. Płacisz za wysyłkę do domu,
to dostaniesz. Dzieciaki dostały też dyplomy serownika honorowego.
> Czy on juz jest zolty w srodku ?
tak.
> > Dokładniej nie wiem. Jestem w końcu elektronikiem i informatykiem, a ser
> > robiłem urlopowo aby dzieciaki (i ja też) się dowiedziały jak to się
> > robi.
>
> To dobra ta mleczarnia, ze umozliwia takie eksperymentowanie.
to jest normalna mleczarnia ekologiczna. Proces technologiczny
komercyjny możesz oglądać przez szybę z galeryjki. Dwa razy w tygodniu
jest wyrób własnoręczny, musisz tylko mieć parę godzin czasu. Ale bardzo
ciekawe było.
> Ale nadal prosze o wyjasnienie jaka jest roznica miedzy serem bialym a
> zoltym.
> Ten bialy kwasi sie sam bo kwasi sie mleko, bez podpuszczki.
>
> Poza tym w bialym serze uzywa sie chyba kwasu mlekowego do szybkiego
> kwaszenia.
> Czy znane sa tez inne zakwasy, po ktorych moga powstac inne gatunki
> serow ?
> Np. czy kwaszac mleko kwasem z kapusty lub spod ogorkow, czy cytryna,
> tez potem mozna zrobic ser bialy lub zolty ?
>
> Ciekawi mnie tez czy zatem mozna przerobic ser bialy na zolty, np.
> topiac go a potem odstawiajac do
> fermentacji, po kapieli w solance ?
>
> Duzo pytan, ale faktycznie w hipermaketach ceny serow z importu
> przyprawiaja o zawrot glowy a gatunkow sa setki.
nie wiem. Przerobić sera się nie da. Biały to biały a żółty to żółty.
Biały robisz z kwaśnego mleka, a żółty ze słodkiego. Te kawałki
pływające w serwatce są słodkie (też próbowaliśmy). Wygląda jak biały
ser, ale smakuje jak ciepłe lody bez cukru ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-21 12:46:44
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?> > Pewnie jestes prezesem tej spoldzielni skoro ser przysylaja do domu.
> he he. Za pienišdze turystów robiš wszystko. Płacisz za wysyłkę do domu,
> to dostaniesz. Dzieciaki dostały też dyplomy serownika honorowego.
Wlasnie znajoma szuka takiego honorowego dyplomu bo ma na wsi 5 krow i
chce robic
zolte sery dla turystow i innych gospodarzy.
Ile kosztuje takie szkolenie ?
>
> > Czy on juz jest zolty w srodku ?
> tak.
Kiedy zzolkl, gdy mleko biale ?
Moze ta podpuszczka jest zolta ?
> to jest normalna mleczarnia ekologiczna. Proces technologiczny
> komercyjny możesz oglšdać przez szybę z galeryjki. Dwa razy w tygodniu
> jest wyrób własnoręczny, musisz tylko mieć parę godzin czasu. Ale bardzo
> ciekawe było.
Chetnie bym przyjchal, ale poczekam na spokojniejsze czasy.
> nie wiem. Przerobić sera się nie da. Biały to biały a żółty to żółty.
> Biały robisz z kwanego mleka, a żółty ze słodkiego. Te kawałki
> pływajšce w serwatce sš słodkie (też próbowalimy). Wyglšda jak biały
> ser, ale smakuje jak ciepłe lody bez cukru ;-))
Zapytam sie chemika o jaka to chodzi reakcje chemiczna.
Bo w mleku jest chyba duzo kazeiny.
I zazdroszcze ci, ze miales taka sposobnosc zrobienia samodzielnie
zoltego sera.
Moze ta mleczarnia chcialaby goscic wycieczki z Polski ?
Kolega ma biuro podrozy to moze zorganizowac takie wyjazdy autobusem.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |