Message-ID: <3...@p...onet.pl>
Date: Fri, 21 Sep 2001 13:19:55 +0200
From: Dariusz <d...@p...onet.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.07 [pl] (Win98; I)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
References: <1...@p...katowice.sdi.tpnet.pl> <9oerbs$k8a$1@news.tpi.pl>
<3...@z...fu-berlin.de>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1001071286 pd57.katowice.sdi.tpnet.pl (21 Sep 2001 13:21:26
+0200)
Lines: 38
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70476
Ukryj nagłówki
Waldemar Krzok napisał:
>
> > > Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> > > Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> > > Prosze o odpowiedz.
>
> jako, że przed miesišcem robiłem własnoręcznie ser (moje nieletnie też),
> mogę opisać. W domu to jednak trochę trudno. Mleko przed użyciem
> pasteryzuje się podgrzewajšc szybko do 70 stopni a następnie schładza
> się do ok 40 stopni. Dodaje się podpuszczkę i czeka godzinę utrzymujšc
> stałš temperaturę. Po godzinie należy urzšdzeniem zwanym harfš pokroić
> wieży ser na kawałki wielkoci orzecha laskowego (dla dużodziurowego
> sera) lub grochu (dla małodziurowego).
Po co sie kroi.
Jezeli nie pokroisz i wrzucisz na sito to czy bedzie gorszy ?
Dodać ewentualne przyprawy
> (czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
> sitkiem. W zależnoci od sera, obcišżyć równomiernie, aby serwatka
> wypłynęła. Następnie po wycišgnięciu z formy należy ser wykšpać w
> solance przez 48h, obracajšc co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
> normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
> przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
> parę miesięcy. Oczywicie też należy obracać do parę tygodni. I już go
> można jeć.
Dzieki.
Juz go zjadles czy nadal dojrzewa ?
I skad sie bierze ten zolty kolor, bo ktos napisal o goralce co dodaje
jajka i z bialego sera robi zolty, ale to jest chyba tluszcz.
Napisz czy dobry i gdzie kupic podpuszczke .
I jeszcze powiedz jaka jest wydajnosc. Ile sera zoltego z 10 litrow
mleka 3,2% ?
Jacek
|