Data: 2001-09-21 14:33:46
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> >jako, ?e przed miesi?cem robi?em w?asnor?cznie ser (moje nieletnie te?),
> >mog? opisa?. W domu to jednak troch? trudno. Mleko przed u?yciem
> >pasteryzuje si? podgrzewaj?c szybko do 70 stopni a nast?pnie sch?adza
> >si? do ok 40 stopni.
> powiedz, Waldek jak Ty sie ta temperatura zajmujesz, bo mi nigdy
> mierzenie temperatury potraw/plynow nie wychodzilo tak za dobrze
> - tak czekasz, mieszasz i mierzysz czy samo Ci mowi??? moze byc
> na oko?
w tej serowni był po pierwsze primo kocioł miedziany grubaśny. Po drugie
primo, baba nas instruująca miała taki piękny, ze stalową sondą i
dzieciaki mierzyły w całej objętości to tu, to tam. No i pomieszaliśmy,
ja tą podpuszczkę dodaliśmy.
Waldek
|