Data: 2001-09-21 13:05:57
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wlasnie znajoma szuka takiego honorowego dyplomu bo ma na wsi 5 krow i
> chce robic
> zolte sery dla turystow i innych gospodarzy.
to chyba musisz mieć oficjalne papiery.
> Ile kosztuje takie szkolenie ?
to nie żadne szkolenie, tylko robisz wg prikazów.
> > > Czy on juz jest zolty w srodku ?
> > tak.
>
> Kiedy zzolkl, gdy mleko biale ?
w czasie dojrzewania.
> Moze ta podpuszczka jest zolta ?
nie. Zresztą jest jej dość niewiele. Bodajże było to 70 czy 80ml. Na
200kg mleka!
> > to jest normalna mleczarnia ekologiczna. Proces technologiczny
> > komercyjny możesz oglšdać przez szybę z galeryjki. Dwa razy w tygodniu
> > jest wyrób własnoręczny, musisz tylko mieć parę godzin czasu. Ale bardzo
> > ciekawe było.
> Chetnie bym przyjchal, ale poczekam na spokojniejsze czasy.
Moję podać adres. Schleedorf, Oberoesterreich, Austria.
> Zapytam sie chemika o jaka to chodzi reakcje chemiczna.
> Bo w mleku jest chyba duzo kazeiny.
>
> I zazdroszcze ci, ze miales taka sposobnosc zrobienia samodzielnie
> zoltego sera.
> Moze ta mleczarnia chcialaby goscic wycieczki z Polski ?
> Kolega ma biuro podrozy to moze zorganizowac takie wyjazdy autobusem.
goszczą każdego, kto zapłaci. Nawet niewiele. Wstęp kosztował chyba 4EUR
od łeba. Za to ten ser z dyplomikiem i dostawą do domu dla moich łebków
kosztował ok 50EUR. Sera dostali po pół kilo na głowę. Wycieczki trzeba
zgłosić wcześniej. Aha, browar pokazowy też w tej wiosce jest, ale był
chwilowo nieczynny jak ja tam byłem. Piekarnia też, ale trzeba wcześnie
wstać ;-))
Waldek
|