Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak sie robi ser zolty z mleka ? Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?

« poprzedni post
Data: 2001-09-21 12:25:10
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Od: Dariusz <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

> > Po co sie kroi.
> > Jezeli nie pokroisz i wrzucisz na sito to czy bedzie gorszy ?
> jak nam pani specjalistka tłumaczyła, kawałki powinny mieć podobnš
> wielkoœć aby serwatka spłynęła. No i muszš zostać kawałki "z dziurami",
> bo tam się ta fermentacja zaczyna. Inaczej zrobi się kamień albo skunks.

Ogladalem w telewizji jak produkuja zolte sery we Francji.
Ale chyba tam nie kroili na kawaleczki, tylko cieli na duze kawalki i te
przenosili do form z ktorych wyciakala serwatka, a wczesniej odciekala
na plotnie.

Znajomy kiedys pracowal w mleczarni wlasnie przy serach i gdy mowilem ze
szukam takiego zn duzymi dziurami, to mowil ze u nich byla norma, ze ten
z duzymi dziurami byl najnizszej klasy i sprzedawany bardzo tanio, a
cene trzymala cegla, poniewaz byla produkowana zgodnie z norma.
A w sklepach cena sera z dziurami to 2 x tyle co cegly.

>
> > Dodać ewentualne przyprawy
> > > (czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
> > > sitkiem. W zależnoœci od sera, obcišżyć równomiernie, aby serwatka
> > > wypłynęła. Następnie po wycišgnięciu z formy należy ser wykšpać w
> > > solance przez 48h, obracajšc co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
> > > normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
> > > przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
> > > parę miesięcy. Oczywiœcie też należy obracać do parę tygodni. I już go
> > > można jeœć.
> >
> > Dzieki.
> > Juz go zjadles czy nadal dojrzewa ?
> nie zjadłem i nie dojrzewa. Wczoraj mi go przysłali ;-)) Dzisiaj będę
> jadł. Jest to ser młody, nie taki leżakujšcy miesišcami. Robi się go ze
> stosunkowo dużych kawałków.

Pewnie jestes prezesem tej spoldzielni skoro ser przysylaja do domu.

Czy on juz jest zolty w srodku ?
>
> > I skad sie bierze ten zolty kolor, bo ktos napisal o goralce co dodaje
> > jajka i z bialego sera robi zolty, ale to jest chyba tluszcz.
> nie, to tłuszcz i białko, częœciowo zdenaturyzowane. Skórka się robi z
> tłuszczu, białka i soli.
>
> > Napisz czy dobry i gdzie kupic podpuszczke .
> nie wiem. Podobno w jakiœ sklepach sš. U nas np. w sieci Spinnrad.

Teraz dopiero zauwazylem ze piszesz z Niemiec.

Można
> też niby samemu z żołšdków cielęcych wydobyć. Z jednego żołšdka uzyskasz
> 1-2 l podpuszczki. Technologii niestety nie znam.
>
> > I jeszcze powiedz jaka jest wydajnosc. Ile sera zoltego z 10 litrow
> > mleka 3,2% ?
>
> Uff, to co robiliœmy, to było z mleka 5% (prosto od krówek) i z 200kg
> mleka wyszło jakieœ 25kg sera.

Czyli 8:1.

> Dokładniej nie wiem. Jestem w końcu elektronikiem i informatykiem, a ser
> robiłem urlopowo aby dzieciaki (i ja też) się dowiedziały jak to się
> robi.

To dobra ta mleczarnia, ze umozliwia takie eksperymentowanie.

Ale nadal prosze o wyjasnienie jaka jest roznica miedzy serem bialym a
zoltym.
Ten bialy kwasi sie sam bo kwasi sie mleko, bez podpuszczki.

Poza tym w bialym serze uzywa sie chyba kwasu mlekowego do szybkiego
kwaszenia.
Czy znane sa tez inne zakwasy, po ktorych moga powstac inne gatunki
serow ?
Np. czy kwaszac mleko kwasem z kapusty lub spod ogorkow, czy cytryna,
tez potem mozna zrobic ser bialy lub zolty ?

Ciekawi mnie tez czy zatem mozna przerobic ser bialy na zolty, np.
topiac go a potem odstawiajac do
fermentacji, po kapieli w solance ?

Duzo pytan, ale faktycznie w hipermaketach ceny serow z importu
przyprawiaja o zawrot glowy a gatunkow sa setki.


Jacek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.09 Waldemar Krzok
21.09 Dariusz
21.09 Waldemar Krzok
21.09 Krysia Thompson
21.09 Jerzy
21.09 Waldemar Krzok
21.09 Aleksandra
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem