Data: 2001-09-21 11:19:55
Temat: Re: Jak sie robi ser zolty z mleka ?
Od: Dariusz <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar Krzok napisał:
>
> > > Czy ktos potrawi i wie jak sie robi ser zolty z mleka ?
> > > Co trzeba kupic oprocz mleka i moze gdzie sa przepisy w internecie.
> > > Prosze o odpowiedz.
>
> jako, że przed miesišcem robiłem własnoręcznie ser (moje nieletnie też),
> mogę opisać. W domu to jednak trochę trudno. Mleko przed użyciem
> pasteryzuje się podgrzewajšc szybko do 70 stopni a następnie schładza
> się do ok 40 stopni. Dodaje się podpuszczkę i czeka godzinę utrzymujšc
> stałš temperaturę. Po godzinie należy urzšdzeniem zwanym harfš pokroić
> wieży ser na kawałki wielkoci orzecha laskowego (dla dużodziurowego
> sera) lub grochu (dla małodziurowego).
Po co sie kroi.
Jezeli nie pokroisz i wrzucisz na sito to czy bedzie gorszy ?
Dodać ewentualne przyprawy
> (czosnek, szczypiorek) Potem czerpakiem łowić te kawałki i do formy z
> sitkiem. W zależnoci od sera, obcišżyć równomiernie, aby serwatka
> wypłynęła. Następnie po wycišgnięciu z formy należy ser wykšpać w
> solance przez 48h, obracajšc co trochę. Po wyłowieniu odstawić do
> normalnie ciepłego pomieszczenia na 4-6 tygodni, zależy od sera. Należy
> przy tym obracać co parę dni. Potem do zimnego, aby dojrzał na następne
> parę miesięcy. Oczywicie też należy obracać do parę tygodni. I już go
> można jeć.
Dzieki.
Juz go zjadles czy nadal dojrzewa ?
I skad sie bierze ten zolty kolor, bo ktos napisal o goralce co dodaje
jajka i z bialego sera robi zolty, ale to jest chyba tluszcz.
Napisz czy dobry i gdzie kupic podpuszczke .
I jeszcze powiedz jaka jest wydajnosc. Ile sera zoltego z 10 litrow
mleka 3,2% ?
Jacek
|