Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to jest ze Strogonowem ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to jest ze Strogonowem ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-17 21:20:17

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy, pisze na priva, bo nie chce zdradzac suspenu

--
Niesz !
Jerzy <0...@m...pl> a écrit dans le message :
9o5o8k$181$...@s...icm.edu.pl...
> [...]
> > Po drugie : wlasnie myslalam o nowym watku : to co Ty nazywasz
> > "zdeglazowaniem". To jest baardzo interesujaca rzecz.
> Zaraz intersująca, drobiazg skoro WL odpuścił. ;-)))
> Też chciałbym wiedzieć.
> pozdr. Jerzy
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-17 21:59:06

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jerzy, pisze na priva, bo nie chce zdradzac suspenu
Czyżbym znowu o czymś nie wiedział? [wiem, że nie wiem ale chcę się
dowiedzieć],
co knujesz?
Aaaa, już wiem. No tak aż nie chce mi się wierzyć, że to było takie
proste. Z reguły najprostsze rozwiązania sa najtrudniejsze. Niestety.
pozdr. Jerzy



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 22:08:53

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy <0...@m...pl> a écrit dans le message :
9o5reu$dcl$...@s...icm.edu.pl...
> > Jerzy, pisze na priva, bo nie chce zdradzac suspenu
> Czyżbym znowu o czymś nie wiedział? [wiem, że nie wiem ale chcę się
> dowiedzieć],
> co knujesz?
> Aaaa, już wiem. No tak aż nie chce mi się wierzyć, że to było takie
> proste. Z reguły najprostsze rozwiązania sa najtrudniejsze. Niestety.
> pozdr. Jerzy
>
>
James Bond, prosze poczekac do Tomorrow.

ps. Wyslij sugestie na tajne konto w Szwajcarii (przed 5ta rano, if
possible)

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-17 22:25:23

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> James Bond, prosze poczekac do Tomorrow.
007 to nr mojego konta na serwerze, zwykły zbieg okoliczności ;-)))
Gdzie mnie do niego.

> ps. Wyslij sugestie na tajne konto w Szwajcarii (przed 5ta rano, if
> possible)
[Gdybym nim był], to pojawię się osobiście, o wrażeniach nie pisz, jakby
co!
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 05:40:40

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Jerzy <0...@m...pl> wrote:

> [...]
> > Po drugie : wlasnie myslalam o nowym watku : to co Ty nazywasz
> > "zdeglazowaniem". To jest baardzo interesujaca rzecz.
> Zaraz intersująca, drobiazg skoro WL odpuści". ;-)))
> Też chcia"bym wiedzieć.

Czepiacie sie literowek?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 06:16:21

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 18 Se
>> > Po drugie : wlasnie myslalam o nowym watku : to co Ty nazywasz
>> > "zdeglazowaniem". To jest baardzo interesujaca rzecz.
>> Zaraz intersująca, drobiazg skoro WL odpuści". ;-)))
>> Też chcia"bym wiedzieć.
>
>Czepiacie sie literowek?
>
>Wladyslaw

a ja, biedna, myslalam ze to chodzi o zdeklasowanie - no tak,
poledwice nazwac rosolowym to by dopiero bylo zdeklasowanie!

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 11:05:53

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Vefour" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z tym zdegalzowaniem to mam kłopot - polega na tym, ze spora czesc mojej
edukacji kulinarnej byla angielskojezyczna i bardzo trudno mi przestawic sie
na polskie odpowiedniki, gdyz nie mam pojecia jak brzmia, a slownika przy
sobie nie mam, poza tym czesto tlumaczenia sa bezsensowne.

Deglaze polega na tym, ze jak na patelni podsamzasz mieso i pociete w
mirepoix warzywa (nalezy je dobrze skarmelizowac!) to zalewasz to jakims
plynem (np. winem) i odparowujesz. Efekta sa dwa - po pierwsze czysci sie
dno patelni i robi sie sos, po drugie to co na patelni pozostalo przechodzi
aromatem i smakiem plynu. Nawet jak zredukujesz plyn calkowicie (np. ocet do
sosow rybnych). I jak to nazwac po polsku?

Rgds,

V.



"Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> wrote in message
news:3nsp7.259$T3.18924@tengri.easynet.fr...
>
> Vefour <h...@w...pl> a écrit dans le message :
> 9o50h4$mhc$...@n...onet.pl...
> > no to Cie rozbawie - bylem ostatnio w nadzwyczaj renomowanej i
> > konserwatywnej restauracji paryskiej i wpadlismy na pomysl strogonova, I
> > chef (postac powszechnie znana) do sosu rabnal koncentratu - widzac ma
> > zbolalo twarz mruknal "dla koloru". :). A ja caly czas uwazam, ze
papryka
> to
> > do gulaszu, nie beefa.
>
> ciach
> >
> >
> > > > ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> > > > (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane
> (...)
>
> Po pierwsze : gdzie byles ?
> Po drugie : wlasnie myslalam o nowym watku : to co Ty nazywasz
> "zdeglazowaniem". To jest baardzo interesujaca rzecz.
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz !
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 12:40:12

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Vefour" <h...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9o769h$s60$1@news.onet.pl...

> I jak to nazwac po polsku?

Deglasacja. Choć spotkałem też określenie "gaszenie".

--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 14:11:02

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

[...]
> Nawet jak zredukujesz plyn calkowicie (np. ocet do
> sosow rybnych). I jak to nazwac po polsku?
Deglacer (fr.)
:-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-18 17:30:09

Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: Vefour <h...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 18, 2001 1:05 PM
Subject: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???


> Deglaze polega na tym, ze jak na patelni podsamzasz mieso i pociete w
> mirepoix warzywa (nalezy je dobrze skarmelizowac!) to zalewasz to jakims
> plynem (np. winem) i odparowujesz. Efekta sa dwa - po pierwsze czysci sie
> dno patelni i robi sie sos, po drugie to co na patelni pozostalo
przechodzi
> aromatem i smakiem plynu. Nawet jak zredukujesz plyn calkowicie (np. ocet
do
> sosow rybnych). I jak to nazwac po polsku?
>
> Rgds,
>
> V.
Moze Cie zdziwie, ale po polsku to sie nazywa "deglasowanie" ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
>


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos do kurczaka?
POLSKA BIALO-CZERWONIIIII
Lazania
Paczki
Zupy- POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »