| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-16 12:14:50
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???=?iso-8859-2?Q?Aleksander_K=B3osiewicz?= <s...@i...pl> wrote:
> Zawsze robię go z obsmażonej wo"owiny i cebuli a ostatnio
> s"ysza"em, że jeszcze pieczarki. Powiedzcie proszę jak to jest.
> pozdr.Alex
Jest zabawnie. Klasyczny strogonow to poledwica wolowa, cebula,
pieczarki i smietana, chociaz taki autorytet jak Pomian podaje przepis
bez pieczarek. Natomiast danie barowe, ktore wystepuje w Polsce pod ta
nazwa zawiera czesto takze przecier pomidorowy, papryke i inne ostre
przyprawy, nie mowiac o mace. To zaostrzenie smaku strogonowa wyniklo
zdaje mi sie z tego, ze w Polsce przed wojna strogonow zrobila karoiere
jako danie na przepicie, podawane na koncu przyjec lub jedzone nad ranem
w restauracjach.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-16 12:14:51
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???tpi <g...@f...pl> wrote:
> To jest tak jak piszecie z malym wyjatkiem:
> pieczareczki tez w paseczki, zageszczamy tradycyjnie maka ze smietana. Ale
> najlepszym mieskiem do tego dania jest CIELECINKA - wrazenia pewne !!!
> pozdrovka - Kucharz
>
BOEUF stroganov z cieleciny?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-16 16:19:14
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ??? Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1ezto5d.10kfav0mafhp8N%wlos@tele.com.pl...
> BOEUF stroganov z cieleciny?
Kotlety schabowe z tofu. ;-)
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 10:41:52
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???moze nie dodam nic do przpeisu ale...
uwielbiam czytac karty dan tlumaczone na jezyk angielki. Ba!
Nawet grdzies mam dosc duza kompilacje takich cudakow z dawnych
lat od ludzi, co duzo jezdzili po swiecie.
M.in. jest tam taka pozycja Boeuf Strong enough...
:))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 12:14:16
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
Francuzi) ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
(cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i do
tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod koniec
smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
"rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
V.
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1eztnq7.1sm7tca1qn3xxcN%wlos@tele.com.pl...
> =?iso-8859-2?Q?Aleksander_K=B3osiewicz?= <s...@i...pl> wrote:
>
> > Zawsze robię go z obsmażonej wo"owiny i cebuli a ostatnio
> > s"ysza"em, że jeszcze pieczarki. Powiedzcie proszę jak to jest.
> > pozdr.Alex
>
> Jest zabawnie. Klasyczny strogonow to poledwica wolowa, cebula,
> pieczarki i smietana, chociaz taki autorytet jak Pomian podaje przepis
> bez pieczarek. Natomiast danie barowe, ktore wystepuje w Polsce pod ta
> nazwa zawiera czesto takze przecier pomidorowy, papryke i inne ostre
> przyprawy, nie mowiac o mace. To zaostrzenie smaku strogonowa wyniklo
> zdaje mi sie z tego, ze w Polsce przed wojna strogonow zrobila karoiere
> jako danie na przepicie, podawane na koncu przyjec lub jedzone nad ranem
> w restauracjach.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 13:36:11
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???Vefour <h...@w...pl> wrote:
> no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
> i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> Francuzi)
To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
jednak pochodzenia rosyjskiego.
> ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i do
> tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod koniec
> smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
> "rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
Tak wersje sa rozne, papryka tez wystepuje we francuskich przepisach.
Niemniej jest to raczej danie w sosie delikatnym, a nie ostrym, a
koncentrat pomidorowy na pewno we francuskich wersjach nie wystepuje.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 14:08:58
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl...
> Vefour <h...@w...pl> wrote:
>
> > no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
> > i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> > francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> > Francuzi)
>
> To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
> jednak pochodzenia rosyjskiego.
>
/.../
>
> Wladyslaw
Tu moze nam chyba JewGienij pomoc, bo ja jestem taki niespelniony slawista.
Czort sam wie, kim byl ten Stroganow? Jedni twierdza, ze byl bardzo bogatym
sybirskim kupcem, inni ze rosyjskim arystokrata, hrabia chyba. Nigdy nie
sptkalem sie z tym, ze Stroganow sam wynalazl ten przepis, a jedynie, ze nadano
temu daniu jego imie. W wersji arystokratycznej sa dwie podwersje: pierwsza mowi
o francuski kucharzu w domu Stroganowa, inna, ze Stroganow podczas pobytu we
Francji, tak chwalil to danie, ze szef kuchni nazwal, go tak, jak dzis mowimy.
Irik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 15:15:21
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???no to Cie rozbawie - bylem ostatnio w nadzwyczaj renomowanej i
konserwatywnej restauracji paryskiej i wpadlismy na pomysl strogonova, I
chef (postac powszechnie znana) do sosu rabnal koncentratu - widzac ma
zbolalo twarz mruknal "dla koloru". :). A ja caly czas uwazam, ze papryka to
do gulaszu, nie beefa.
rgds,
V.
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl...
> Vefour <h...@w...pl> wrote:
>
> > no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus
maslo
> > i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> > francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> > Francuzi)
>
> To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
> jednak pochodzenia rosyjskiego.
>
> > ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> > (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i
do
> > tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod
koniec
> > smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
> > "rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
>
> Tak wersje sa rozne, papryka tez wystepuje we francuskich przepisach.
> Niemniej jest to raczej danie w sosie delikatnym, a nie ostrym, a
> koncentrat pomidorowy na pewno we francuskich wersjach nie wystepuje.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 19:52:06
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Vefour <h...@w...pl> a écrit dans le message :
9o50h4$mhc$...@n...onet.pl...
> no to Cie rozbawie - bylem ostatnio w nadzwyczaj renomowanej i
> konserwatywnej restauracji paryskiej i wpadlismy na pomysl strogonova, I
> chef (postac powszechnie znana) do sosu rabnal koncentratu - widzac ma
> zbolalo twarz mruknal "dla koloru". :). A ja caly czas uwazam, ze papryka
to
> do gulaszu, nie beefa.
ciach
>
>
> > > ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> > > (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane
(...)
Po pierwsze : gdzie byles ?
Po drugie : wlasnie myslalam o nowym watku : to co Ty nazywasz
"zdeglazowaniem". To jest baardzo interesujaca rzecz.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 21:04:32
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???[...]
> Po drugie : wlasnie myslalam o nowym watku : to co Ty nazywasz
> "zdeglazowaniem". To jest baardzo interesujaca rzecz.
Zaraz intersująca, drobiazg skoro WL odpuścił. ;-)))
Też chciałbym wiedzieć.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |