Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Vefour" <h...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Date: Mon, 17 Sep 2001 13:14:16 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: g...@p...onet.pl@serwer.km.com.pl
Message-ID: <9o4lt6$9eb$1@news.onet.pl>
References: <9mr9jh$hie$1@news.internetia.pl>
<1eztnq7.1sm7tca1qn3xxcN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.km.com.pl
X-Trace: news.onet.pl 1000725222 9675 195.150.99.181 (17 Sep 2001 11:13:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2001 11:13:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68989
Ukryj nagłówki
no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
Francuzi) ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
(cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i do
tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod koniec
smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
"rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
V.
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1eztnq7.1sm7tca1qn3xxcN%wlos@tele.com.pl...
> =?iso-8859-2?Q?Aleksander_K=B3osiewicz?= <s...@i...pl> wrote:
>
> > Zawsze robię go z obsmażonej wo"owiny i cebuli a ostatnio
> > s"ysza"em, że jeszcze pieczarki. Powiedzcie proszę jak to jest.
> > pozdr.Alex
>
> Jest zabawnie. Klasyczny strogonow to poledwica wolowa, cebula,
> pieczarki i smietana, chociaz taki autorytet jak Pomian podaje przepis
> bez pieczarek. Natomiast danie barowe, ktore wystepuje w Polsce pod ta
> nazwa zawiera czesto takze przecier pomidorowy, papryke i inne ostre
> przyprawy, nie mowiac o mace. To zaostrzenie smaku strogonowa wyniklo
> zdaje mi sie z tego, ze w Polsce przed wojna strogonow zrobila karoiere
> jako danie na przepicie, podawane na koncu przyjec lub jedzone nad ranem
> w restauracjach.
>
> Wladyslaw
|