Data: 2001-09-17 14:08:58
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl...
> Vefour <h...@w...pl> wrote:
>
> > no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
> > i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> > francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> > Francuzi)
>
> To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
> jednak pochodzenia rosyjskiego.
>
/.../
>
> Wladyslaw
Tu moze nam chyba JewGienij pomoc, bo ja jestem taki niespelniony slawista.
Czort sam wie, kim byl ten Stroganow? Jedni twierdza, ze byl bardzo bogatym
sybirskim kupcem, inni ze rosyjskim arystokrata, hrabia chyba. Nigdy nie
sptkalem sie z tym, ze Stroganow sam wynalazl ten przepis, a jedynie, ze nadano
temu daniu jego imie. W wersji arystokratycznej sa dwie podwersje: pierwsza mowi
o francuski kucharzu w domu Stroganowa, inna, ze Stroganow podczas pobytu we
Francji, tak chwalil to danie, ze szef kuchni nazwal, go tak, jak dzis mowimy.
Irik
|