Data: 2001-09-17 15:15:21
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Vefour" <h...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
no to Cie rozbawie - bylem ostatnio w nadzwyczaj renomowanej i
konserwatywnej restauracji paryskiej i wpadlismy na pomysl strogonova, I
chef (postac powszechnie znana) do sosu rabnal koncentratu - widzac ma
zbolalo twarz mruknal "dla koloru". :). A ja caly czas uwazam, ze papryka to
do gulaszu, nie beefa.
rgds,
V.
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl...
> Vefour <h...@w...pl> wrote:
>
> > no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus
maslo
> > i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> > francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> > Francuzi)
>
> To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
> jednak pochodzenia rosyjskiego.
>
> > ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> > (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i
do
> > tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod
koniec
> > smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
> > "rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
>
> Tak wersje sa rozne, papryka tez wystepuje we francuskich przepisach.
> Niemniej jest to raczej danie w sosie delikatnym, a nie ostrym, a
> koncentrat pomidorowy na pewno we francuskich wersjach nie wystepuje.
>
> Wladyslaw
|