Data: 2001-09-17 13:36:11
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Vefour <h...@w...pl> wrote:
> no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
> i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> Francuzi)
To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
jednak pochodzenia rosyjskiego.
> ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i do
> tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod koniec
> smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
> "rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
Tak wersje sa rozne, papryka tez wystepuje we francuskich przepisach.
Niemniej jest to raczej danie w sosie delikatnym, a nie ostrym, a
koncentrat pomidorowy na pewno we francuskich wersjach nie wystepuje.
Wladyslaw
|