Data: 2001-09-17 12:14:16
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: "Vefour" <h...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
Francuzi) ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
(cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i do
tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod koniec
smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
"rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
V.
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1eztnq7.1sm7tca1qn3xxcN%wlos@tele.com.pl...
> =?iso-8859-2?Q?Aleksander_K=B3osiewicz?= <s...@i...pl> wrote:
>
> > Zawsze robię go z obsmażonej wo"owiny i cebuli a ostatnio
> > s"ysza"em, że jeszcze pieczarki. Powiedzcie proszę jak to jest.
> > pozdr.Alex
>
> Jest zabawnie. Klasyczny strogonow to poledwica wolowa, cebula,
> pieczarki i smietana, chociaz taki autorytet jak Pomian podaje przepis
> bez pieczarek. Natomiast danie barowe, ktore wystepuje w Polsce pod ta
> nazwa zawiera czesto takze przecier pomidorowy, papryke i inne ostre
> przyprawy, nie mowiac o mace. To zaostrzenie smaku strogonowa wyniklo
> zdaje mi sie z tego, ze w Polsce przed wojna strogonow zrobila karoiere
> jako danie na przepicie, podawane na koncu przyjec lub jedzone nad ranem
> w restauracjach.
>
> Wladyslaw
|