Data: 2001-09-18 17:30:09
Temat: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: Vefour <h...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 18, 2001 1:05 PM
Subject: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
> Deglaze polega na tym, ze jak na patelni podsamzasz mieso i pociete w
> mirepoix warzywa (nalezy je dobrze skarmelizowac!) to zalewasz to jakims
> plynem (np. winem) i odparowujesz. Efekta sa dwa - po pierwsze czysci sie
> dno patelni i robi sie sos, po drugie to co na patelni pozostalo
przechodzi
> aromatem i smakiem plynu. Nawet jak zredukujesz plyn calkowicie (np. ocet
do
> sosow rybnych). I jak to nazwac po polsku?
>
> Rgds,
>
> V.
Moze Cie zdziwie, ale po polsku to sie nazywa "deglasowanie" ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|