Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Date: Mon, 17 Sep 2001 15:36:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 21
Message-ID: <1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl>
References: <9mr9jh$hie$1@news.internetia.pl>
<1eztnq7.1sm7tca1qn3xxcN%wlos@tele.com.pl> <9o4lt6$9eb$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: po54.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000733794 11611 213.76.110.54 (17 Sep 2001 13:36:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2001 13:36:34 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69060
Ukryj nagłówki
Vefour <h...@w...pl> wrote:
> no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus maslo
> i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> Francuzi)
To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
jednak pochodzenia rosyjskiego.
> ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i do
> tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod koniec
> smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
> "rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
Tak wersje sa rozne, papryka tez wystepuje we francuskich przepisach.
Niemniej jest to raczej danie w sosie delikatnym, a nie ostrym, a
koncentrat pomidorowy na pewno we francuskich wersjach nie wystepuje.
Wladyslaw
|