Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Vefour" <h...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest ze Strogonowem ???
Date: Mon, 17 Sep 2001 16:15:21 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 40
Sender: g...@p...onet.pl@serwer.km.com.pl
Message-ID: <9o50h4$mhc$1@news.onet.pl>
References: <9mr9jh$hie$1@news.internetia.pl>
<1eztnq7.1sm7tca1qn3xxcN%wlos@tele.com.pl> <9o4lt6$9eb$1@news.onet.pl>
<1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.km.com.pl
X-Trace: news.onet.pl 1000736100 23084 195.150.99.181 (17 Sep 2001 14:15:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2001 14:15:00 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69073
Ukryj nagłówki
no to Cie rozbawie - bylem ostatnio w nadzwyczaj renomowanej i
konserwatywnej restauracji paryskiej i wpadlismy na pomysl strogonova, I
chef (postac powszechnie znana) do sosu rabnal koncentratu - widzac ma
zbolalo twarz mruknal "dla koloru". :). A ja caly czas uwazam, ze papryka to
do gulaszu, nie beefa.
rgds,
V.
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ezvvon.6q8kzh171qqfmN%wlos@tele.com.pl...
> Vefour <h...@w...pl> wrote:
>
> > no, jest rzeczywiscie zabawnie. "klasyczny" przepis na samo mieso plus
maslo
> > i smietana to jednba strona medalu. Z drugiej chyba nie mniej klasyczny
> > francuski przepis ( a o tyle jest to uzasadnione, ze danie wymyslili
> > Francuzi)
>
> To ie jest do konca pewne. Zrodla francuskie podaja, ze danie jest
> jednak pochodzenia rosyjskiego.
>
> > ktory ma swoje zalety. polega on an zrobieniu odrebnie sosu
> > (cebula, marchewka, odpadki z poledwicy przysmazone, to zdeglazowane i
do
> > tego woda, duszone na masle z paryka w proszku!, ew. pieczarki, pod
koniec
> > smietana), krtokim przesmazeniu poledwicy (tez opaprykowanej, ma byc
> > "rare" - surowa w srodku), laczy sie to na chwile, miesza i podaje.
>
> Tak wersje sa rozne, papryka tez wystepuje we francuskich przepisach.
> Niemniej jest to raczej danie w sosie delikatnym, a nie ostrym, a
> koncentrat pomidorowy na pewno we francuskich wersjach nie wystepuje.
>
> Wladyslaw
|