| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-12 21:24:24
Temat: Jak upiec miekki chleb?Witam!
Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w sklepie.
Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
Pozdrawiam
Fiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-12 21:45:06
Temat: Re: Jak upiec miekki chleb?W dniu 2009-06-12 23:24, Fiora pisze:
> Witam!
> Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
> a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w sklepie.
> Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
> Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
> Pozdrawiam
> Fiora
>
Przy pieczeniu nieda sie osiagnac czegos takiego - fizycznie to niemozliwe
chyba ze 'piekła' byś chleb na parze :-)
a chleby kupne mają miekką skórke dlatego ze są pakowane w folie, i wilgoć która sie
tam utrzymuje
zmiękcza skórke
Tak wiec jedynym wyjsciem jest wlozenie chleba po upieczeniu do jakiegos zamknietego
pojemnika czy
foliowego worka, albo zawinac w folie aluminiową
A tak na marginesie to... chrupiąca skórka to zaleta :> ja tam za takim chlebem
tęsknie - bo te
sklepowe miękkie juz mi zbrzydły
--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-12 23:30:16
Temat: Re: Jak upiec miekki chleb?
Użytkownik "Fiora" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h0uh28$42g$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
> Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
> a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w
> sklepie.
> Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
> Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
> Pozdrawiam
> Fiora
Pewnie mozna. Sprobuj wlaczyc termoobieg i obniz troche temperature, tak
zeby sie nie przypiekal od ciepla, potrzymaj go dluzej w piekarniku zeby sie
jednak upiekl.
pzdr
Grzesiacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-13 05:57:21
Temat: Re: Jak upiec miekki chleb?Fiora pisze:
> Witam!
> Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
> a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w sklepie.
> Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
> Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
> Pozdrawiam
> Fiora
>
>
>
>
po upieczeniu wyciąg chleb, i nakryj go folia i ściereczką bawełnianą,
po po dwóch godzinach zdejmij folię i pozostaw tylko ściereczkę, pozwól
żeby chleb pod nią wystygł, będzie miękki, smacznego
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-13 20:44:16
Temat: Re: Jak upiec miekki chleb?vcore pisze:
> W dniu 2009-06-12 23:24, Fiora pisze:
>> Witam!
>> Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
>> a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w
>> sklepie.
>> Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
>> Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
>> Pozdrawiam
>> Fiora
>>
> Przy pieczeniu nieda sie osiagnac czegos takiego - fizycznie to niemozliwe
> chyba ze 'piekła' byś chleb na parze :-)
Bzdura, właśnie taki nam wyszedł tym razem po dodaniu mleka.
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-14 01:14:57
Temat: Re: Jak upiec miekki chleb?Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:4a340fa5$0$29869$f69f905@mamut2.aster.pl...
> vcore pisze:
> > W dniu 2009-06-12 23:24, Fiora pisze:
> >> Witam!
> >> Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
> >> a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w
> >> sklepie.
> >> Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
> >> Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
> >> Pozdrawiam
> >> Fiora
> >>
> > Przy pieczeniu nieda sie osiagnac czegos takiego - fizycznie to
niemozliwe
> > chyba ze 'piekła' byś chleb na parze :-)
>
> Bzdura, właśnie taki nam wyszedł tym razem po dodaniu mleka.
> --
> pozdr. Jerzy
Przed włożeniem formy do piekarnika, jak i po wyrzuceniu z formy upieczonego
chleba spryskać powierzchnię chleba z opryskiwacza ciśnieniowego do
kwiatów - wystarczy 0,5 litrowy. Zostawić do wystygnięcia na siatce z
piekarnika, włożyć do foliówki i w niej do chlebaka.
chleb wyrabiany w automacie i pieczony w piekarniku z termoobiegiem (160°C):
Mąka (lub mieszanina, żytniej grubej nie więcej niz 20dag) 120dag
Olej - 10dag
Woda - 60 dag
Sól i cukier po 4 do 6 łyżeczek.
Przyprawy: czarnuszka lub kminek, majeranek - po dwie łyżki
Inne dodatki - sezam, mak, itd zamiast powyższych około 5 dag.
Drożdże 1/3 paczki.
Do foremki nalać olej - włączyć automat na chwilę - niech mieszadła się
posmarują. Nalać wodę i wsypać makę i przyprawy, na wierzchu pokruszyć
drożdże. Automat przełączyć na ciasto kluskowe / makaron. Włączyć. Łyżką
ostrożnie pomagać wymieszać, poczekać na koniec cyklu, gdy ciasto za słabo
wyrobione załączyć jeszcze raz. Zmienić nastawę na ciasto drożdżowe -
załączyć - ciasto będzie rosło. Trzeba pilnować - aby nie wykipiało. Gdy
podejdzie pod pokrywę przełożyć do foremek, spryskać wodą - można ręcznie
zmoczyć wygładzając powierzchnię ciasta wodą ze solą lub cukrem.
Foremki włożyć do piekarnika ustawiając termoobieg na 30°C dać ciastu
wyrosnąć i przełączyć, gdy wyrosło na 160°C. Piec przez pół godziny, obrócić
foremki drugą stroną do wentylatora i dopiec drugie pół godziny. Gdy kto
chce może przykryć ciasto papierem pergaminowym, aby mieć niespieczoną
skórkę. Upieczony chleb wyrzucić z foremek na siatkę i opryskać ze
wszystkich stron wodą, zostawić do ostygnięcia.
UWAGA - podane ilości nie mogą być użyte do wypieku w automacie - ciasto
wystarcza na dwie długie keksówki, lub cztery krótkie.
Jeżeli kto nie chce czarnuszki lub kminku wewnątrz chleba może posypać
tylko powierzchnię, wtedy jest możliwe upieczenie np czterech keksówek -
każda z inna posypką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |