Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak upiec miekki chleb?
Date: Sun, 14 Jun 2009 03:14:57 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 57
Message-ID: <h11jdu$24q$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <h0uh28$42g$1@inews.gazeta.pl> <h0ui92$1s5$1@news.eternal-september.org>
<4a340fa5$0$29869$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: abck242.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1244942590 2202 83.6.226.242 (14 Jun 2009 01:23:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Jun 2009 01:23:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090613-0, 2009-06-13), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:322919
Ukryj nagłówki
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:4a340fa5$0$29869$f69f905@mamut2.aster.pl...
> vcore pisze:
> > W dniu 2009-06-12 23:24, Fiora pisze:
> >> Witam!
> >> Piekę w domu chlebek i wychodzi taki chrupiący dookoła,
> >> a ja prawdę mówiąc wolałabym taki cały miękki - jak wiele chlebów w
> >> sklepie.
> >> Nie tłumaczcie mi, że chrupkość to zaleta - de gustibus....
> >> Czy można to osiągnąć przy domowym wypieku?
> >> Pozdrawiam
> >> Fiora
> >>
> > Przy pieczeniu nieda sie osiagnac czegos takiego - fizycznie to
niemozliwe
> > chyba ze 'piekła' byś chleb na parze :-)
>
> Bzdura, właśnie taki nam wyszedł tym razem po dodaniu mleka.
> --
> pozdr. Jerzy
Przed włożeniem formy do piekarnika, jak i po wyrzuceniu z formy upieczonego
chleba spryskać powierzchnię chleba z opryskiwacza ciśnieniowego do
kwiatów - wystarczy 0,5 litrowy. Zostawić do wystygnięcia na siatce z
piekarnika, włożyć do foliówki i w niej do chlebaka.
chleb wyrabiany w automacie i pieczony w piekarniku z termoobiegiem (160°C):
Mąka (lub mieszanina, żytniej grubej nie więcej niz 20dag) 120dag
Olej - 10dag
Woda - 60 dag
Sól i cukier po 4 do 6 łyżeczek.
Przyprawy: czarnuszka lub kminek, majeranek - po dwie łyżki
Inne dodatki - sezam, mak, itd zamiast powyższych około 5 dag.
Drożdże 1/3 paczki.
Do foremki nalać olej - włączyć automat na chwilę - niech mieszadła się
posmarują. Nalać wodę i wsypać makę i przyprawy, na wierzchu pokruszyć
drożdże. Automat przełączyć na ciasto kluskowe / makaron. Włączyć. Łyżką
ostrożnie pomagać wymieszać, poczekać na koniec cyklu, gdy ciasto za słabo
wyrobione załączyć jeszcze raz. Zmienić nastawę na ciasto drożdżowe -
załączyć - ciasto będzie rosło. Trzeba pilnować - aby nie wykipiało. Gdy
podejdzie pod pokrywę przełożyć do foremek, spryskać wodą - można ręcznie
zmoczyć wygładzając powierzchnię ciasta wodą ze solą lub cukrem.
Foremki włożyć do piekarnika ustawiając termoobieg na 30°C dać ciastu
wyrosnąć i przełączyć, gdy wyrosło na 160°C. Piec przez pół godziny, obrócić
foremki drugą stroną do wentylatora i dopiec drugie pół godziny. Gdy kto
chce może przykryć ciasto papierem pergaminowym, aby mieć niespieczoną
skórkę. Upieczony chleb wyrzucić z foremek na siatkę i opryskać ze
wszystkich stron wodą, zostawić do ostygnięcia.
UWAGA - podane ilości nie mogą być użyte do wypieku w automacie - ciasto
wystarcza na dwie długie keksówki, lub cztery krótkie.
Jeżeli kto nie chce czarnuszki lub kminku wewnątrz chleba może posypać
tylko powierzchnię, wtedy jest możliwe upieczenie np czterech keksówek -
każda z inna posypką.
|