| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-06 20:16:21
Temat: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?Witajcie!
Probowalam kilka przepisow na ciasto na pizze, niestety nie wychodzi mi
ciasto miekkie.
Wszystkie skladniki na ciasto sa swieze. Chodzi mi o to, zeby nie bylo
wysokie, nawet cienkie, ale za to miekkie?
Poza ciastem, to pizze robimy dobra. Ja robie ciasto, a corka sos i dodatki.
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-07 07:33:20
Temat: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?
Użytkownik Ula Dobies <u...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:alb41r$oe7$...@n...tpi.pl...
> Witajcie!
>
> Probowalam kilka przepisow na ciasto na pizze, niestety nie wychodzi mi
> ciasto miekkie.
> Wszystkie skladniki na ciasto sa swieze. Chodzi mi o to, zeby nie bylo
> wysokie, nawet cienkie, ale za to miekkie?
> Poza ciastem, to pizze robimy dobra. Ja robie ciasto, a corka sos i
dodatki.
> Ula
>
zrobić podstawowe ciasto ze świeżych drożdzy, soli, ciepławej wody i
odrobiny oleju i cukru, dać mu wyrosnąć, zagnieść, rozciągnąć na blaszce,
dać mu nieco wyrosnąć i...
nie rozprowadzać tam tony rożnych pysznych składników, tylko powrzucać
oszczędnie i sosu i sera i czego tam jeszcze chcecie, jak w pizzeriach.
Bo, jak np. się robi pizzę z mielonego mięsa i boczku i salami i pieczarek
i...i...i... :) to puści toto sok i pizza będzie trochę gliniasta, w żadnym
razie puszysta.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 11:23:02
Temat: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?Ula Dobies wrote:
> Witajcie!
>
> Probowalam kilka przepisow na ciasto na pizze, niestety nie wychodzi mi
> ciasto miekkie.
> Wszystkie skladniki na ciasto sa swieze. Chodzi mi o to, zeby nie bylo
> wysokie, nawet cienkie, ale za to miekkie?
> Poza ciastem, to pizze robimy dobra. Ja robie ciasto, a corka sos i dodatki.
> Ula
>
>
>
Wbrew powszechnemu mniemaniu i gloszonym pogladom, ze pizza to dla
amatorow, badziewie etc, zrobienie jej w domu w sposob optymalny to
arcytrudna sztuka. Nie powiem Ci jak, bo sam szukam, ale poeksperymentuj
z nastepujacymi ustawieniami (wedlug waznosci moim zdaniem):
1. maka - tortowa IMO odpada, ja z reguly uzywama tipo 0 z Wloch,
zapewne bedzie to nasza 550tka, tyle ze chyba z wieksza iloscia glutenu.
Jest to podstawowy czynnik. Do tego dochodzi sposob jej wyrobienia -
im dluzej tym lepiej, ciasto nie moze byc za twarde - tak naprawde jest
miekkie i lepi sie do rak. No i musi swoje odstac.
2. Temperatura piekarnika - w chlebowych piecach jest 600C, czego zaden
domowy peikarnik nie da, ale chyba wbrew pozorom nagrzewania go do
maksimum (250 - 300 C) nie jest wcale dobre. Przy 250C wychodzi mi za
twarde albo niedopieczone, sprobuj z 200C.
3. Kolejnosc pieczenia - wszytsko razem, najpierw ciasto po kilku
minutach reszta? Ja zawsze ser daje pozniej, aby sie nie spalil. No i
sosy nie powinny byc za wodniste (np. trzeba dobze odsaczyc swieza
mozarelle, jak ktos uzywa).
4. Ilosc i jakosc oliwy - ostroznie, za duzo i ciasto twardnieje.
5. ilosc i jakosc, temperatura wody.
6. Drozdze - swieze vs suszone, IMo obydwa sa ok, tyle ze daje ok. 30%
wiecej niz kaza w przepisie.
7. Ilość i jakośc soli. Ja uzywam morskiej, ale to chyba nie jest
czynnik decydujacy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 12:45:12
Temat: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?----- Original Message -----
From: "Vefour" <v...@p...pl>
> Wbrew powszechnemu mniemaniu i gloszonym pogladom, ze pizza to dla
> ..itd..
>
> 7. Ilość i jakośc soli. Ja uzywam morskiej, ale to chyba nie jest
> czynnik decydujacy.
tak, to prawda, moja corka przywiozla mi z Wloch specjalna make "Farina TIPO
00"
poza tym do pizzy dodaje olej z oliwek a nie zwykly olej.
Teraz mam nowa kuchenke z elektrycznym piekarnikiem i piecze o niebo lepiej
;-) Ale i tak ciasto jest cienkie i nie pulchne.
soli morskiej nie mam...
dzieki za przepis
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 15:54:51
Temat: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?Ula Dobies wrote:
> ----- Original Message -----
> From: "Vefour" <v...@p...pl>
>
>>Wbrew powszechnemu mniemaniu i gloszonym pogladom, ze pizza to dla
>
>
>>..itd..
>>
>>7. Ilość i jakośc soli. Ja uzywam morskiej, ale to chyba nie jest
>>czynnik decydujacy.
>
>
> tak, to prawda, moja corka przywiozla mi z Wloch specjalna make "Farina TIPO
> 00"
> poza tym do pizzy dodaje olej z oliwek a nie zwykly olej.
> Teraz mam nowa kuchenke z elektrycznym piekarnikiem i piecze o niebo lepiej
> ;-) Ale i tak ciasto jest cienkie i nie pulchne.
>
> soli morskiej nie mam...
> dzieki za przepis
> Ula
>
>
>
Tipo 00 bym nie uzywal, jest za drobno zmielona ..... wole tipo 0 lub
nasza 550tke
v.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 19:02:06
Temat: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?Użytkownik "Ula Dobies" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alb41r$oe7$1@news2.tpi.pl
> Witajcie!
>
> Probowalam kilka przepisow na ciasto na pizze, niestety nie wychodzi
> mi ciasto miekkie.
> Wszystkie skladniki na ciasto sa swieze. Chodzi mi o to, zeby nie
> bylo wysokie, nawet cienkie, ale za to miekkie?
> Poza ciastem, to pizze robimy dobra. Ja robie ciasto, a corka sos i
> dodatki. Ula
Hejka!
Ja tesz nowy jestem na tej grupie, ale pozwolę sobie wtrącić dwa słowa
odnośnie pizzy.
Po pierwsze, mąkę biore jaka popadnie, ale mieszam z przyprawami na sucho, i
kilka razy przesypuje( przemieszywam?)
rteszta standart, woda, oliwa, mieszanie, wyrastanie itp
potem wałkuję na placek, nakłuwam widelcem i zostawiam do wyrośnięcia.
Jak podrosnie, to do piekarnika i piekę BEZ farszu i sera . Jak sie lekko
zrumieni, wtedy
na wierzch mięcho ( pizza bez mięcha to jak bigos bez kapusty:-)
I potem jak zapiecze sie to ser na końiec.
Jeszcze sie nie zdarzyło,zeby się nie udała
:-)
--
Pozdrowienia
Chciałbym, żeby mi się tak chciało,
jak mi się nie chce.
Gruby
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-07 19:40:42
Temat: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?
----- Original Message -----
From: "Vefour" <v...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, September 07, 2002 1:23 PM
Subject: Re: Jak zrobić pulchne ciasto na pizze?
(ciach)
> 2. Temperatura piekarnika - w chlebowych piecach jest 600C, czego zaden
> domowy peikarnik nie da, ale chyba wbrew pozorom nagrzewania go do
> maksimum (250 - 300 C) nie jest wcale dobre. Przy 250C wychodzi mi za
> twarde albo niedopieczone, sprobuj z 200C.
> 3. Kolejnosc pieczenia - wszytsko razem, najpierw ciasto po kilku
> minutach reszta? Ja zawsze ser daje pozniej, aby sie nie spalil. No i
> sosy nie powinny byc za wodniste (np. trzeba dobze odsaczyc swieza
> mozarelle, jak ktos uzywa).
na wszystko jest metoda - zastosuj stary patent z grupy z szamotowkami - nic
sie nie przesusza i nie dopieka, wkladasz pizze z farszem i nic jej nie
dolega (pod warunkiem, ze farsz masz w rozsadnych granicach a nie 3-cm
warstwe) - pizza jest gotowa w 10 min pod warunkiem zastosowania termoobiegu
;-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |