« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-02 17:07:43
Temat: Jak zrobić świeżonke???Wracałam kiedyś z wystawy kotów na trasie zjedliśmy w knajpce świeżonke. Tak
nam posmakowało, że mam ochote męża zaskoczyć. Mąż bardzo lubi pikantne
potrawy z dużą ilością ostrych przypraw. Mam ogromną prośbę czy zna ktoś
przepis na świeżonkę.
zzuzik GG 2525930
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-03 09:32:36
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???
Użytkownik cats_pl w wiadomości do grup dyskusyjnych
> Wracałam kiedyś z wystawy kotów na trasie zjedliśmy w knajpce świeżonke.
Tak
> nam posmakowało, że mam ochote męża zaskoczyć. Mąż bardzo lubi pikantne
> potrawy z dużą ilością ostrych przypraw. Mam ogromną prośbę czy zna ktoś
> przepis na świeżonkę.
wieprzowina pokrojona w kosteczke i uduszona. Przyprawy wg uznania. Ot i
cala swiezonka:-)
anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 09:48:23
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???> wieprzowina pokrojona w kosteczke i uduszona. Przyprawy wg uznania. Ot i
> cala swiezonka:-)
>
> anya
Prawda to, ale cala pyszota swiezonki(swiezacha) poelga na tym, ze
wieprzowina ta powinna byc ze swiezo "ubitej' swini. Zaraz po swiniobiciu
takie cus sie robilo. Swinia jeszcze "kwiczala" ;). Bo przeciez skads sie ta
nazwa wziela... i w sumie kazdy gulasz zrobiony z wieprzowiny mozna nazwac
swiezonka. Do tego cebula, czosnek, sol, pieprz.
Przyznam szczerze, ze roznica smakowa miedzy "jeszcze kwiczaca" wieprzowina,
a taka jaka zazwyczaj kupuje sie w sklepach, jest spora :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 10:08:25
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???
Użytkownik Marta Trzaska w wiadomości do grup dyskusyjnych
> Przyznam szczerze, ze roznica smakowa miedzy "jeszcze kwiczaca"
wieprzowina,
> a taka jaka zazwyczaj kupuje sie w sklepach, jest spora :)
>
i w tym momencie mam przed oczami przydrozne "bary" umiejscowione w starych
zdezelowanych autokarach..z ogromna reklama "swiezonka" odrecznie
napisana...i te sznury samochodow zatrzymujacych sie przy nich na ta wlasnie
"swiezonke"..
anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 10:19:41
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???
> i w tym momencie mam przed oczami przydrozne "bary" umiejscowione w
starych
> zdezelowanych autokarach..z ogromna reklama "swiezonka" odrecznie
> napisana...i te sznury samochodow zatrzymujacych sie przy nich na ta
wlasnie
> "swiezonke"..
>
> anya
;))))
Niekoniecznie w takich znowu zdezelowanych :) niedaleko facet ma bar, bardzo
ladny. czysty, nawet pokoje ma i tam .. jest swiezonka rozplywajaca sie w
ustach :)
Niemniej jednak rzadko sie to zdarza. Jakby nie bylo, wszytsko mozna nazwac
po swojemu. A w przydroznych barach, zwlaszcza tam gdzie swiezonka zazwyczaj
jest duzo samochodow ;)
chcialam tylko zauwazyc, ze swiezonka nazwe swa ma od czegos i wlansie tak
powinna byc robiona :) cala reszte nazywa sie gulaszem, czy jakkolwiek ;)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 14:26:38
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???
Użytkownik "anya" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aq2qf3$5r4$1@news.tpi.pl...
> wieprzowina pokrojona w kosteczke i uduszona. Przyprawy wg uznania. Ot i
> cala swiezonka:-)
Taaaaaak?
A ja byłam pewna, że to rodzaj gulaszu mięsnego z kawałkami podrobów typu:
wątróbka, nerki serca.
Zdziwiłam się mocno.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Im bardziej Puchatek zaglądał do środka,
tym bardziej tam Prosiaczka nie było (A. Milne)
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 21:03:33
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???On Sun, 3 Nov 2002 10:32:36 +0100, "anya" <a...@p...onet.pl> wrote:
>wieprzowina pokrojona w kosteczke i uduszona. Przyprawy wg uznania. Ot i
>cala swiezonka:-)
Nie calkiem tak po prostu - niewychlodzona swinia wrzucona po prostu
na patelnie bedzie nie do pogryzienia. Istotnym skladnikiem jest tu
kiszony ogorek dodawany do miesa na samym poczatku smazenia - kwas
mlekowy powoduje istotne kruszenie miesa.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 22:46:24
Temat: Re: Jak zrobić świeżonke???
Użytkownik Dariusz K. Ladziak w wiadomości do grup dyskusyjnych
> Nie calkiem tak po prostu - niewychlodzona swinia wrzucona po prostu
> na patelnie bedzie nie do pogryzienia. Istotnym skladnikiem jest tu
> kiszony ogorek dodawany do miesa na samym poczatku smazenia - kwas
> mlekowy powoduje istotne kruszenie miesa.
zaraz , zaraz...wydawalo mi sie, ze bylo pytanie, jak robiona jest
swiezonka, ktora mozna zjesc przy trasie..i odpowiedzialam, czujac sie w
pelni odpowiedzialna za to co pisze...., biorac pod uwage trase E-1 od
Katwic po Piotrkow Tryb.. Jakos nie wyobrazam sobie swiniobicia w
przydroznym barze:-PP.. a miesko zazwyczaj wychlodzone jest dosc porzadnie,
bo jak mniemam, przez wiekszosc kupowana w np Makro. I uwierz...wiem co
mowie:-)))
z pozdrowieniami anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |