| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-09 18:03:40
Temat: Jesienna zupa z dyni z kurkamiWczoraj zaczela sie u nas jesien. Calonocna ulewa zmyla kurz z lisci,
odswiezyla zolknace trawy i dala nadzieje na grzyby. Czytajac o
tegorocznym wysypie w Polsce marze o takowym u nas. W zeszlym roku
mielismy urodzaj kurek, ktore poduszone i zamrozone w masle przetrwaly
do wczesnej wiosny.
Polecam zupe z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym
500 ml miazszu upieczonej dyni
250 ml usmazonych kurek
250 ml usmazonej cebuli
500 ml bardzo mocnego rosolu
sol, pieprz, galka muszkatolowa do smaku
1 lyzka drobno posiekanej pietruszki
smietana
Dynie pokroic w kawalki, usunac nasiona i "flaki", i upiec pod
przykryciem w bardzo goracym piekarniku, az bedzie bardzo miekka.
Kurki oczyscic, pokroic w drobne kawalki i usmazyc na smalcu ze
skwarkami (domowym). Dodac soli i pieprzu do smaku. Dodac 250 ml rosolu
i dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Cebule pokroic w cienkie polplastry i usmazyc na oliwie na ciemnozloty
kolor. Dodac 250 ml rosolu i dusic pod przykryciem 10 minut.
Polaczyc cebule i sos z cebuli z dynia w blenderze lub malakserze.
Przelac do garnka. Dodac kurki, przyprawy, polowe pietruszki, wymieszac
i dusic na malym ogniu 10 minut. Mozna dodac troche wiecej rosolu, jesli
zupa jest zbyt gesta.
Na srodek kazdego talerza kapnac kleks smietany i wlozywszy noz pionowo
w klesk, zakrecic nim spiralnie, tworzac ladny wzor. Posypac pietruszka
brzeg talerza. Groszek ptysiowy podac osobno.
Groszek ptysiowy
125 ml wody
szczypta soli
50 g masla
125 ml maki
2 jajka
Nagrzac piec do 200C. Doprowadzic wode z sola i maslem do wrzenia, dodac
make jednym ruchem i mieszac drewniana lyzka, az masa zacznie odchodzic
od scianek garnka, okolo 30 sekund.
Zdjac z ognia, mieszac chwile, dodac jajka i mocno mieszajac, polaczyc
je w jednolita mase. Przelozyc do worka plastykowego z odcietym rogiem
lub rekawa cukierniczego i wyciskac kulki wielkosci orzecha laskowego.
najlatwiej odcinac mokrymi nozyczkami, gdy druga osoba wyciska. Piec 20
minut, zmniejszyc temperature do 160C i piec, az zlote.
Mozna podac taki zwykly, lub podsmazyc na masle z ziolami wedle gustu.
Lub rolowac w stopionym masle z czosnkiem.
Do takiej zupy podalabym kotlety z ziemniakow pure z sosem grzybowym, a
na deser lody grzybowe...nie, to tylko zart! a na deser latwe ciasto
owocowe z brzoskwiniami i jezynami.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-10 11:08:15
Temat: Re: Jesienna zupa z dyni z kurkamiMagdalena Bassett napisa?(a):
> Wczoraj zaczela sie u nas jesien. Calonocna ulewa zmyla kurz z lisci,
> odswiezyla zolknace trawy i dala nadzieje na grzyby. Czytajac o
> tegorocznym wysypie w Polsce marze o takowym u nas. W zeszlym roku
> mielismy urodzaj kurek, ktore poduszone i zamrozone w masle przetrwaly
> do wczesnej wiosny.
>
> Polecam zupe z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym
ale kurek brak :(
szkoda, ze jesienia nie wybieram sie do moich rodzicow nad morze, bo
kurki w tym roku kupowalam pod drodze od przydroznych sprzedawcow...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |