Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-fra1.dfn.de
!news0.de.colt.net!newsfeed.cw.net!cw.net!news-FFM2.ecrc.de!news.germany.com!fe
eder.news-service.com!138.199.65.86.MISMATCH!sn-xt-ams-06!sn-xt-ams-04!sn-ams!s
n-feed-ams-02!sn-ams!sn-feed-ams-03!sn-post-ams-01!sn-post-sjc-01!supernews.com
!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jesienna zupa z dyni z kurkami
Date: Sat, 09 Sep 2006 11:03:40 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 66
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277590
Ukryj nagłówki
Wczoraj zaczela sie u nas jesien. Calonocna ulewa zmyla kurz z lisci,
odswiezyla zolknace trawy i dala nadzieje na grzyby. Czytajac o
tegorocznym wysypie w Polsce marze o takowym u nas. W zeszlym roku
mielismy urodzaj kurek, ktore poduszone i zamrozone w masle przetrwaly
do wczesnej wiosny.
Polecam zupe z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym
500 ml miazszu upieczonej dyni
250 ml usmazonych kurek
250 ml usmazonej cebuli
500 ml bardzo mocnego rosolu
sol, pieprz, galka muszkatolowa do smaku
1 lyzka drobno posiekanej pietruszki
smietana
Dynie pokroic w kawalki, usunac nasiona i "flaki", i upiec pod
przykryciem w bardzo goracym piekarniku, az bedzie bardzo miekka.
Kurki oczyscic, pokroic w drobne kawalki i usmazyc na smalcu ze
skwarkami (domowym). Dodac soli i pieprzu do smaku. Dodac 250 ml rosolu
i dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Cebule pokroic w cienkie polplastry i usmazyc na oliwie na ciemnozloty
kolor. Dodac 250 ml rosolu i dusic pod przykryciem 10 minut.
Polaczyc cebule i sos z cebuli z dynia w blenderze lub malakserze.
Przelac do garnka. Dodac kurki, przyprawy, polowe pietruszki, wymieszac
i dusic na malym ogniu 10 minut. Mozna dodac troche wiecej rosolu, jesli
zupa jest zbyt gesta.
Na srodek kazdego talerza kapnac kleks smietany i wlozywszy noz pionowo
w klesk, zakrecic nim spiralnie, tworzac ladny wzor. Posypac pietruszka
brzeg talerza. Groszek ptysiowy podac osobno.
Groszek ptysiowy
125 ml wody
szczypta soli
50 g masla
125 ml maki
2 jajka
Nagrzac piec do 200C. Doprowadzic wode z sola i maslem do wrzenia, dodac
make jednym ruchem i mieszac drewniana lyzka, az masa zacznie odchodzic
od scianek garnka, okolo 30 sekund.
Zdjac z ognia, mieszac chwile, dodac jajka i mocno mieszajac, polaczyc
je w jednolita mase. Przelozyc do worka plastykowego z odcietym rogiem
lub rekawa cukierniczego i wyciskac kulki wielkosci orzecha laskowego.
najlatwiej odcinac mokrymi nozyczkami, gdy druga osoba wyciska. Piec 20
minut, zmniejszyc temperature do 160C i piec, az zlote.
Mozna podac taki zwykly, lub podsmazyc na masle z ziolami wedle gustu.
Lub rolowac w stopionym masle z czosnkiem.
Do takiej zupy podalabym kotlety z ziemniakow pure z sosem grzybowym, a
na deser lody grzybowe...nie, to tylko zart! a na deser latwe ciasto
owocowe z brzoskwiniami i jezynami.
Magdalena Bassett
|