Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jesienna zupa z dyni z kurkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jesienna zupa z dyni z kurkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-09 18:03:40

Temat: Jesienna zupa z dyni z kurkami
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj zaczela sie u nas jesien. Calonocna ulewa zmyla kurz z lisci,
odswiezyla zolknace trawy i dala nadzieje na grzyby. Czytajac o
tegorocznym wysypie w Polsce marze o takowym u nas. W zeszlym roku
mielismy urodzaj kurek, ktore poduszone i zamrozone w masle przetrwaly
do wczesnej wiosny.

Polecam zupe z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym

500 ml miazszu upieczonej dyni

250 ml usmazonych kurek

250 ml usmazonej cebuli

500 ml bardzo mocnego rosolu

sol, pieprz, galka muszkatolowa do smaku

1 lyzka drobno posiekanej pietruszki

smietana


Dynie pokroic w kawalki, usunac nasiona i "flaki", i upiec pod
przykryciem w bardzo goracym piekarniku, az bedzie bardzo miekka.

Kurki oczyscic, pokroic w drobne kawalki i usmazyc na smalcu ze
skwarkami (domowym). Dodac soli i pieprzu do smaku. Dodac 250 ml rosolu
i dusic na malym ogniu pod przykryciem 20 minut.

Cebule pokroic w cienkie polplastry i usmazyc na oliwie na ciemnozloty
kolor. Dodac 250 ml rosolu i dusic pod przykryciem 10 minut.

Polaczyc cebule i sos z cebuli z dynia w blenderze lub malakserze.
Przelac do garnka. Dodac kurki, przyprawy, polowe pietruszki, wymieszac
i dusic na malym ogniu 10 minut. Mozna dodac troche wiecej rosolu, jesli
zupa jest zbyt gesta.

Na srodek kazdego talerza kapnac kleks smietany i wlozywszy noz pionowo
w klesk, zakrecic nim spiralnie, tworzac ladny wzor. Posypac pietruszka
brzeg talerza. Groszek ptysiowy podac osobno.

Groszek ptysiowy
125 ml wody
szczypta soli
50 g masla
125 ml maki
2 jajka

Nagrzac piec do 200C. Doprowadzic wode z sola i maslem do wrzenia, dodac
make jednym ruchem i mieszac drewniana lyzka, az masa zacznie odchodzic
od scianek garnka, okolo 30 sekund.
Zdjac z ognia, mieszac chwile, dodac jajka i mocno mieszajac, polaczyc
je w jednolita mase. Przelozyc do worka plastykowego z odcietym rogiem
lub rekawa cukierniczego i wyciskac kulki wielkosci orzecha laskowego.
najlatwiej odcinac mokrymi nozyczkami, gdy druga osoba wyciska. Piec 20
minut, zmniejszyc temperature do 160C i piec, az zlote.

Mozna podac taki zwykly, lub podsmazyc na masle z ziolami wedle gustu.
Lub rolowac w stopionym masle z czosnkiem.

Do takiej zupy podalabym kotlety z ziemniakow pure z sosem grzybowym, a
na deser lody grzybowe...nie, to tylko zart! a na deser latwe ciasto
owocowe z brzoskwiniami i jezynami.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-10 11:08:15

Temat: Re: Jesienna zupa z dyni z kurkami
Od: dogma24 <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisa?(a):
> Wczoraj zaczela sie u nas jesien. Calonocna ulewa zmyla kurz z lisci,
> odswiezyla zolknace trawy i dala nadzieje na grzyby. Czytajac o
> tegorocznym wysypie w Polsce marze o takowym u nas. W zeszlym roku
> mielismy urodzaj kurek, ktore poduszone i zamrozone w masle przetrwaly
> do wczesnej wiosny.
>
> Polecam zupe z dyni z kurkami i groszkiem ptysiowym

ale kurek brak :(
szkoda, ze jesienia nie wybieram sie do moich rodzicow nad morze, bo
kurki w tym roku kupowalam pod drodze od przydroznych sprzedawcow...
dogma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[P] odświeżone ciasto rosyjskie
dieta przedszkolaka - smacznego
Podaje przepis na krolika...z z..
PSIORNIA CZY PSIARNIA?
AGD inox - koniec kłopotów ze śladami palców i zaciekami !

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »