« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-25 09:08:28
Temat: Kapary z nasturcji jak ?Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki owoców.
Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;-)
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-25 10:57:52
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?
"Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki owoców.
> Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
> Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;-)
> pozdr.Alex
Jeszcze nie wyptrobowalam, ale powiedziano mi , ze dac je do octu ?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 11:27:11
Temat: Odp: Kapary z nasturcji jak ?
Użytkownik I.P. <i...@g...de> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:bfr2fn$i0$05$...@n...t-online.com...
>
> "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki
owoców.
> > Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
> > Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;-)
> > pozdr.Alex
> Jeszcze nie wyptrobowalam, ale powiedziano mi , ze dac je do octu ?
> Ilona
>
>
Tyle to wiem, ale proporcje i jeszcze sól ;-))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 11:59:09
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki owoców.
> Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
> Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;-)
> pozdr.Alex
Mam przepis pochodzący ze specjalnego numeru "Kuchni" - " Dziadkowe
nalewki, babcine przetwory" . Sama nie robiłam, ale jeśli jesteś
zainteresowany, to podam.
Z pozdrowieniami, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 13:27:02
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?>
> Mam przepis pochodzący ze specjalnego numeru "Kuchni" - " Dziadkowe
> nalewki, babcine przetwory" . Sama nie robiłam, ale jeśli jesteś
> zainteresowany, to podam.
>
> Z pozdrowieniami, Stokrotka
Tez jestem zainteresowana, bo nie znam proporcji
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 13:41:22
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?>
Robię to od wielu lat, ale pomóc Wam niestety nie mogę. Po prostu
nigdy nie robię nic zgodnie z jakąś recepturą a i swoich sposobów nie
notuje. A przygotowuje je corocznie na trzy sposoby: jako solone,
kwaszone i konserwowe. Wydaje mi się, że robię je podobnie jak ogórki.
--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 16:03:40
Temat: Odp: Kapary z nasturcji jak ?
Użytkownik Maria Maciąg <m...@c...prv.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:bfr5na$9qs$...@a...news.tpi.pl...
> Mam przepis pochodzący ze specjalnego numeru "Kuchni" - "
Dziadkowe
> nalewki, babcine przetwory" . Sama nie robiłam, ale jeśli
jesteś
> zainteresowany, to podam.
>
> Z pozdrowieniami, Stokrotka
>
>
Poproszę ;-)
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 16:33:28
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfrk0v$fa6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Poproszę ;-)
> pozdr.Alex
Przepraszam, dopiero wróciłam i już podaję :-).
"Kapary" z owoców nasturcji
50 dkg zielonych owoców nasturcji
1 łyżeczka soli
Zalewa:
1/4 szklanki octu 10% lub 2 szklanki octu winnego
10 dkg cukru
3 goździki
kawałek (2,5 cm) cynamonu
3 ziarna pieprzu czarnego
Owoce nasturcji starannie przebrać, opłukać i osączyć. Zagotować
wodę z solą, włożyć owoce i gotować 10-12 min. Następnie odcedzić
i rozłożyć do małych słoików.
Przygotować zalewę:
Ocet zagotować z 1 1/2 szklanki wody, cukrem i korzeniami (octu
winnego nie należy rozcieńczać wodą). Wyjąć goździki i cynamon.
Owoce zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 15 min w temp. 70*C.
Używać jak kaparów prawdziwych.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-25 17:03:35
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki owoców.
> Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
> pozdr.Alex
Witam! :-) Dzis wlasnie czytalam o kaparach, ponizej przepis H.
Szymanderskiej;
mlode, zielone, jedrne nasiona nasturcji
szklanka wody
szklanka octu winnego
maly kawalek chrzanu
3 szalotki
4 ziarna pieprzu
galazka estragonu
pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
zabek czosnku
pol szklanki soli
1/4 lyzeczki cukru
Zagotowac wode z sola. Umyte i osuszone nasiona wlozyc do miseczki, zalac
przestudzona solanka, zostawic na dobe.
Nastepnego dnia zagotowac ocet ze wszystkimi dodatkami. Gotowac 10 minut na
malym ogniu, przykryty pokrywka..
Nasiona nasturcji wyjac z solanki, osuszyc na sciereczce, wlozyc do
malenkich sloikow, zalac goraca marynata, szczelnie zamknac, pasteryzowac na
sucho
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |