Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Poziomka" <p...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kapary z nasturcji jak ?
Date: Fri, 25 Jul 2003 19:03:35 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <bfrofg$kkv$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pp28.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059153201 21151 213.76.111.28 (25 Jul 2003 17:13:21
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Jul 2003 17:13:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:166433
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki owoców.
> Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
> pozdr.Alex
Witam! :-) Dzis wlasnie czytalam o kaparach, ponizej przepis H.
Szymanderskiej;
mlode, zielone, jedrne nasiona nasturcji
szklanka wody
szklanka octu winnego
maly kawalek chrzanu
3 szalotki
4 ziarna pieprzu
galazka estragonu
pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
zabek czosnku
pol szklanki soli
1/4 lyzeczki cukru
Zagotowac wode z sola. Umyte i osuszone nasiona wlozyc do miseczki, zalac
przestudzona solanka, zostawic na dobe.
Nastepnego dnia zagotowac ocet ze wszystkimi dodatkami. Gotowac 10 minut na
malym ogniu, przykryty pokrywka..
Nasiona nasturcji wyjac z solanki, osuszyc na sciereczce, wlozyc do
malenkich sloikow, zalac goraca marynata, szczelnie zamknac, pasteryzowac na
sucho
Poziomka
|