Data: 2003-07-25 16:33:28
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfrk0v$fa6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Poproszę ;-)
> pozdr.Alex
Przepraszam, dopiero wróciłam i już podaję :-).
"Kapary" z owoców nasturcji
50 dkg zielonych owoców nasturcji
1 łyżeczka soli
Zalewa:
1/4 szklanki octu 10% lub 2 szklanki octu winnego
10 dkg cukru
3 goździki
kawałek (2,5 cm) cynamonu
3 ziarna pieprzu czarnego
Owoce nasturcji starannie przebrać, opłukać i osączyć. Zagotować
wodę z solą, włożyć owoce i gotować 10-12 min. Następnie odcedzić
i rozłożyć do małych słoików.
Przygotować zalewę:
Ocet zagotować z 1 1/2 szklanki wody, cukrem i korzeniami (octu
winnego nie należy rozcieńczać wodą). Wyjąć goździki i cynamon.
Owoce zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 15 min w temp. 70*C.
Używać jak kaparów prawdziwych.
Pozdrawiam, Stokrotka
|