Data: 2003-07-25 17:03:35
Temat: Re: Kapary z nasturcji jak ?
Od: "Poziomka" <p...@e...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bfqs4d$h95$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Rośnie mi sporo nasturcji pnącej i pojawiły się na niej zawiązki owoców.
> Słyszałem, że można z nich zrobić pseudokapary, tylko nie wiem JAK?
> pozdr.Alex
Witam! :-) Dzis wlasnie czytalam o kaparach, ponizej przepis H.
Szymanderskiej;
mlode, zielone, jedrne nasiona nasturcji
szklanka wody
szklanka octu winnego
maly kawalek chrzanu
3 szalotki
4 ziarna pieprzu
galazka estragonu
pol lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
zabek czosnku
pol szklanki soli
1/4 lyzeczki cukru
Zagotowac wode z sola. Umyte i osuszone nasiona wlozyc do miseczki, zalac
przestudzona solanka, zostawic na dobe.
Nastepnego dnia zagotowac ocet ze wszystkimi dodatkami. Gotowac 10 minut na
malym ogniu, przykryty pokrywka..
Nasiona nasturcji wyjac z solanki, osuszyc na sciereczce, wlozyc do
malenkich sloikow, zalac goraca marynata, szczelnie zamknac, pasteryzowac na
sucho
Poziomka
|