« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-14 21:43:27
Temat: Kaszka kukurydzianaPoradźcie jak zrobić kaszkę kukurydzianą na mleku lub podajcie inne przepisy
z kaszką kukurydzianą w składzie.
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Teresa
Opole
a...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-15 09:35:27
Temat: Re: Kaszka kukurydziana
T.A.P. <a...@a...com.pl> w wiadomości news:3a621ea5@news.vogel.pl
napisał(a):
> Poradźcie jak zrobić kaszkę kukurydzianą na mleku lub podajcie inne
przepisy
> z kaszką kukurydzianą w składzie.
poszukaj w kuchni indyjskiej czegoś takiego jak upma (zastąp mannę
kaszą kuku) albo:
=================
orient jest żółty
=================
brukselka kilkanaście główek
1 cebula posiekana
szklanka kaszy kukurydzianej
1/2 - 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
10 moreli suszonych drobno pokrojonych
kminek mielony (duuużo ;-)
kurkuma
sok z cytryny
olej do smażenia
woda
przepis:
na suchej patelni lekko podprażyć łyżeczkę kminku mielonego, dolać
kilka łyżek oleju, podsmażyć cebulę chwilę, dodać pokrojoną w ćwiartki
brukselkę, chwilę przesmażyć, zalać około trzema szklankami wody,
dodać opłukaną soczewicę. gotować do miękkości, dodać łyżeczkę kminku,
dwie szczypty kurkumy, morele, chwilę pogotować, dosolić do smaku,
zdjąć z ognia. kaszę kukurydziana podprażyć najpierw na suchej patelni
a potem dodac łyżkę oleju i wymieszać dokładnie. dać chwilę ostygnąć.
doać kaszę do reszty mieszając aby nie zrobiły się grudki, zagotować i
dodac łyżkę do dwóch soku z cytryny. spożywać na gorąco.
wskazówki i uwagi:
kaszy nie wsypywać do potrawy na ogniu bo zrobią się trudne do
rozbicia grudki, szczególnie jesli kasza jest gruba
autor:
wojmat zainspirowany klasyczną indyjską upmą
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |