| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-31 11:39:51
Temat: Kawa po turecku czy na srbski nacin?Szukam przepisów na sposoby parzenia kawy.
Dysponuję naczyniem zwanym dżezbą, które przywiozłem z Jugodsławi.
Przywiozłem też przepis na kawę po srbsku. Ostatnio w TV RAI widziałem jak w
takim samym dzbanuszku-garnuszku parzono kawę po turecku. Nie znam włoskiego
ale z tego co zaobserwowałem robi to się inaczej niz po serbsku. Pani
najpierw nalała zimnej wody i dosypała kawy. Woda musiała być zimna bo
musiała długo mieszać by zmielona kawa się "skryła" pod powierzchnią wody.
Później tą zawiesine podgrzewałą. Nie wiem dokładnie jaką temperature
osiągnęła ale nie zagotowała tego.
Czy ktoś byłby uprzejmy podać mi jakieś strony ze sposobami parzenia kawy w
takich naczyniach i może coś więcej o tym sposobie jej parzenia.
Pozdrowienia
EdMundi e...@s...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |