| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-30 15:58:42
Temat: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???Witam,
zachcialo mi sie troche pokucharzyc i przy Sylwstrze przygotowac Wino
i/lub piwo grzane. Ktos moze mi polecic jak to najlepiej zrobic by bylo
smaczne i wspaniale???
Pozdrowienia
AgaZaKa
http://agniesia.ceti.com.pl/
Sent via Deja.com
http://www.deja.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-30 16:26:04
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
AgaZaKa wrote in message
>Witam,
>zachcialo mi sie troche pokucharzyc i przy Sylwstrze przygotowac Wino
>i/lub piwo grzane.
Czesc Agnieszko!
Dam Ci wyprobowany w domu przepis. Nie wiem ile bedziesz miala osob -
odpowiednio to sobie podzielisz albo pomnozysz.
Otoz: 2 butelki czerwonego wina (sofia jest jak najbardziej polecana)
2/3 szklanki cukru
1 jablko obrane
1 pomarancza wyszorowana ciepla woda, pokrojona w cwiartki lub osemki
mniej wiecej lyzka (na poczatku wsyp pol lyzki, potem dosypuj wiecej jak
juz sprobujesz) gotowej przyprawy do piernikow
kilka (tak z 5) gozdzikow calych
kawalek cynamonu
Pomarancze ze skorka kroisz w cwiartki lub osemki, jablko obrane tez
(oczywiscie wywalasz pestki).
Wszystkie skladniki wkladasz do sporego garnka i podgrzewasz - bron boze
zagotowac!!!! Po podgrzaniu sprobuj czy jest dosc slodkie i czy
wystarczy przyprawy - jak nie, doslodz i wsyp wiecej.
Moze stac do 2 godzin na ogniu, z tym ze musi byc tak malutki gaz, zeby
sie nie zagotowalo. Mozna zrobic nieco wczesniej w ciagu dnia i podgrzac
przed przyjsciem gosci. Pieknie pachnie w calym domu. U mnie taka ilosc
starczyla na 8 osob, wiec im wiecej, tym wiecej trzeba zrobic. Garnek do
tego celu lepiej emaliowany.
Bawcie sie dobrze.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-16 17:19:01
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
A to mój ulubiony przepis na piwną polewkę:
na jedną butelkę piwa 15-18 gożdzików; po szczypcie cynamonu ,imbiru,gałki m
uszk.,otarta skórka z 1/2 cytryny.Można namoczyć wcześniej. Podgrzać dosyć m
ocno i dodać kogel-mogel z wanilią.DO miseczek wyłorzyć krajankę serową w dr
obną kostkę.
Zajadać. Pychota!!
> Sent via Deja.com
> http://www.deja.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-17 10:51:36
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
A to mój ulubiony przepis na piwną polewkę:
na jedną butelkę piwa 15-18 gożdzików; po szczypcie cynamonu ,imbiru,gałki m
uszk.,otarta skórka z 1/2 cytryny.Można namoczyć wcześniej. Podgrzać dosyć m
ocno i dodać kogel-mogel z wanilią.DO miseczek wyłorzyć krajankę serową w dr
obną kostkę.
Zajadać. Pychota!!
ALEX
> Sent via Deja.com
> http://www.deja.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-17 10:52:00
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
A to mój ulubiony przepis na piwną polewkę:
na jedną butelkę piwa 15-18 gożdzików; po szczypcie cynamonu ,imbiru,gałki m
uszk.,otarta skórka z 1/2 cytryny.Można namoczyć wcześniej. Podgrzać dosyć m
ocno i dodać kogel-mogel z wanilią.DO miseczek wyłorzyć krajankę serową w dr
obną kostkę.
Zajadać. Pychota!!
ALEX
> Sent via Deja.com
> http://www.deja.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-19 22:58:24
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:943t51$53v$...@n...internetia.pl...
>
> dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
To widać, co robiłeś pomiędzy godz. 18:19 dnia 01.01.16 a godz. 11:51 dnia
01.01.17?
Podaj jakiś przepis.
pozdr. Jerzy
PS
Tylko uważaj na ręce, bo coś ci wyraźnie drżą.
;-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-21 02:29:11
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???>
> dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
> A to mój ulubiony przepis na piwną polewkę:
> na jedną butelkę piwa 15-18 gożdzików; po szczypcie cynamonu ,imbiru,gałki m
> uszk.,otarta skórka z 1/2 cytryny.Można namoczyć wcześniej. Podgrzać dosyć m
> ocno i dodać kogel-mogel z wanilią.DO miseczek wyłorzyć krajankę serową w dr
> obną kostkę.
przepraszam ale co to jest krajanka serowa?
iza
> Zajadać. Pychota!!
> ALEX
> > Sent via Deja.com
> > http://www.deja.com/
>
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-21 11:13:38
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
Użytkownik <i...@y...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5...@n...onet.pl...
> >
> > dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
> > A to mój ulubiony przepis na piwną polewkę:
> > na jedną butelkę piwa 15-18 gożdzików; po szczypcie cynamonu
,imbiru,gałki m
> > uszk.,otarta skórka z 1/2 cytryny.Można namoczyć wcześniej. Podgrzać
dosyć m
> > ocno i dodać kogel-mogel z wanilią.DO miseczek wyłorzyć krajankę serową
w dr
> > obną kostkę.
>
> przepraszam ale co to jest krajanka serowa?
>
> iza
>
>
> > Zajadać. Pychota!!
> > ALEX
> > > Sent via Deja.com
> > > http://www.deja.com/
> > krajanka serowa to innymi słowy biały ser.po zalaniu go piwem z
dodatkami uzyskujemy baaardzo pożywną zupkę
> >
> >
> >
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 20:29:52
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:94agm6$88e$...@s...icm.edu.pl...
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:943t51$53v$...@n...internetia.pl...
> >
> > dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
> To widać, co robiłeś pomiędzy godz. 18:19 dnia 01.01.16 a godz. 11:51 dnia
> 01.01.17?
> Podaj jakiś przepis.
> pozdr. Jerzy
> PS
> Tylko uważaj na ręce, bo coś ci wyraźnie drżą.
> ;-)))
>
>Co to mają być za przepisy - na jedzenie, czy też picie ???
np. : nalewka wiśniowa . Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami w stępie,
zmieszać z półwiadrem spirytusu lub dobrej wódki, przełożyć do słojów i
postawić na trzy dni na słońcu,obwiązawszy płótnem.Potem wycisnąć przez gęst
r płótno i wsypać 4 kilo cukru; skoro się rozpuści zagotować parę razy, a sk
oro ostygnie, rozlać do butelek i UŻYWAĆ.Chować w piw-
nicy. Nalewka ta najlepsza świeża i dłużej nad kilka miesięcy przechowywać
się nie da.
albo: GŁOWA DZIKA. 1 głowa dzika, 3/4 litra octu, soli,15-20 liści bobkowych
, garść pieprzu angielskiego,5-6 cebul,3-4 ząbki czosnku,
chrzan lub sos jagodowy.
Wymoczyć głowę dzika przez kilka godzin, zalać wrzątkiem, oczyścić wyjąć
ozór, zawiązać w serwetę i gotować w wodzie z octem, solą, korzeniami,cebulą
i kilku ząbkami czosnku. Skoro się ugotuje,dawać na ciepło do chrzanu lub z
jakim jagodowym sosem. Na święcone głowa dzika daje się na zimno; ugotowaną
danym tu sposobem trzeba ostudzić, ubrać majonezem, zieloną pietruszką,
cytryną lub sadłem farbowanym, a będzie smaczna
i OZDOBNA.
nie wiem czy o takie przepisy chodziło ale na pewno są tu nowe !!
pozdro; alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-26 22:22:49
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94i4sv$mbq$...@n...internetia.pl...
ostry przy tobie wysiada!
Tak trzymaj.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |