Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
Date: Mon, 22 Jan 2001 21:29:52 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 42
Message-ID: <94i4sv$mbq$1@news.internetia.pl>
References: <92l0nh$eij$1@nnrp1.deja.com> <943t51$53v$1@news.internetia.pl>
<94agm6$88e$1@sunsite.icm.edu.pl>
Reply-To: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: as1-224.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 980195039 22906 62.148.64.224 (22 Jan 2001 20:23:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2001 20:23:59 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41741
Ukryj nagłówki
Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:94agm6$88e$...@s...icm.edu.pl...
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:943t51$53v$...@n...internetia.pl...
> >
> > dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
> To widać, co robiłeś pomiędzy godz. 18:19 dnia 01.01.16 a godz. 11:51 dnia
> 01.01.17?
> Podaj jakiś przepis.
> pozdr. Jerzy
> PS
> Tylko uważaj na ręce, bo coś ci wyraźnie drżą.
> ;-)))
>
>Co to mają być za przepisy - na jedzenie, czy też picie ???
np. : nalewka wiśniowa . Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami w stępie,
zmieszać z półwiadrem spirytusu lub dobrej wódki, przełożyć do słojów i
postawić na trzy dni na słońcu,obwiązawszy płótnem.Potem wycisnąć przez gęst
r płótno i wsypać 4 kilo cukru; skoro się rozpuści zagotować parę razy, a sk
oro ostygnie, rozlać do butelek i UŻYWAĆ.Chować w piw-
nicy. Nalewka ta najlepsza świeża i dłużej nad kilka miesięcy przechowywać
się nie da.
albo: GŁOWA DZIKA. 1 głowa dzika, 3/4 litra octu, soli,15-20 liści bobkowych
, garść pieprzu angielskiego,5-6 cebul,3-4 ząbki czosnku,
chrzan lub sos jagodowy.
Wymoczyć głowę dzika przez kilka godzin, zalać wrzątkiem, oczyścić wyjąć
ozór, zawiązać w serwetę i gotować w wodzie z octem, solą, korzeniami,cebulą
i kilku ząbkami czosnku. Skoro się ugotuje,dawać na ciepło do chrzanu lub z
jakim jagodowym sosem. Na święcone głowa dzika daje się na zimno; ugotowaną
danym tu sposobem trzeba ostudzić, ubrać majonezem, zieloną pietruszką,
cytryną lub sadłem farbowanym, a będzie smaczna
i OZDOBNA.
nie wiem czy o takie przepisy chodziło ale na pewno są tu nowe !!
pozdro; alex
|