Data: 2001-01-22 20:29:52
Temat: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisa
ł:94agm6$88e$...@s...icm.edu.pl...
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:943t51$53v$...@n...internetia.pl...
> >
> > dziś pierwszy raz trafiłem na grupę i fajna jest!!
> To widać, co robiłeś pomiędzy godz. 18:19 dnia 01.01.16 a godz. 11:51 dnia
> 01.01.17?
> Podaj jakiś przepis.
> pozdr. Jerzy
> PS
> Tylko uważaj na ręce, bo coś ci wyraźnie drżą.
> ;-)))
>
>Co to mają być za przepisy - na jedzenie, czy też picie ???
np. : nalewka wiśniowa . Wziąć 16 kilo wisien, utłuc z pestkami w stępie,
zmieszać z półwiadrem spirytusu lub dobrej wódki, przełożyć do słojów i
postawić na trzy dni na słońcu,obwiązawszy płótnem.Potem wycisnąć przez gęst
r płótno i wsypać 4 kilo cukru; skoro się rozpuści zagotować parę razy, a sk
oro ostygnie, rozlać do butelek i UŻYWAĆ.Chować w piw-
nicy. Nalewka ta najlepsza świeża i dłużej nad kilka miesięcy przechowywać
się nie da.
albo: GŁOWA DZIKA. 1 głowa dzika, 3/4 litra octu, soli,15-20 liści bobkowych
, garść pieprzu angielskiego,5-6 cebul,3-4 ząbki czosnku,
chrzan lub sos jagodowy.
Wymoczyć głowę dzika przez kilka godzin, zalać wrzątkiem, oczyścić wyjąć
ozór, zawiązać w serwetę i gotować w wodzie z octem, solą, korzeniami,cebulą
i kilku ząbkami czosnku. Skoro się ugotuje,dawać na ciepło do chrzanu lub z
jakim jagodowym sosem. Na święcone głowa dzika daje się na zimno; ugotowaną
danym tu sposobem trzeba ostudzić, ubrać majonezem, zieloną pietruszką,
cytryną lub sadłem farbowanym, a będzie smaczna
i OZDOBNA.
nie wiem czy o takie przepisy chodziło ale na pewno są tu nowe !!
pozdro; alex
|