From: "Magdalena W." <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <92l0nh$eij$1@nnrp1.deja.com>
Subject: Re: Wino / Piwo grzane jak przygotowac???
Date: Sat, 30 Dec 2000 17:26:04 +0100
Lines: 29
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
Message-ID: <3...@n...astercity.net>
X-Trace: 30 Dec 2000 17:23:51 +0100, 10.20.83.3
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!10.20.83.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39769
Ukryj nagłówki
AgaZaKa wrote in message
>Witam,
>zachcialo mi sie troche pokucharzyc i przy Sylwstrze przygotowac Wino
>i/lub piwo grzane.
Czesc Agnieszko!
Dam Ci wyprobowany w domu przepis. Nie wiem ile bedziesz miala osob -
odpowiednio to sobie podzielisz albo pomnozysz.
Otoz: 2 butelki czerwonego wina (sofia jest jak najbardziej polecana)
2/3 szklanki cukru
1 jablko obrane
1 pomarancza wyszorowana ciepla woda, pokrojona w cwiartki lub osemki
mniej wiecej lyzka (na poczatku wsyp pol lyzki, potem dosypuj wiecej jak
juz sprobujesz) gotowej przyprawy do piernikow
kilka (tak z 5) gozdzikow calych
kawalek cynamonu
Pomarancze ze skorka kroisz w cwiartki lub osemki, jablko obrane tez
(oczywiscie wywalasz pestki).
Wszystkie skladniki wkladasz do sporego garnka i podgrzewasz - bron boze
zagotowac!!!! Po podgrzaniu sprobuj czy jest dosc slodkie i czy
wystarczy przyprawy - jak nie, doslodz i wsyp wiecej.
Moze stac do 2 godzin na ogniu, z tym ze musi byc tak malutki gaz, zeby
sie nie zagotowalo. Mozna zrobic nieco wczesniej w ciagu dnia i podgrzac
przed przyjsciem gosci. Pieknie pachnie w calym domu. U mnie taka ilosc
starczyla na 8 osob, wiec im wiecej, tym wiecej trzeba zrobic. Garnek do
tego celu lepiej emaliowany.
Bawcie sie dobrze.
Magda
|