Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Keks

Grupy

Szukaj w grupach

 

Keks

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-03 09:33:09

Temat: Keks
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dzis musze upiec keks.
Przepis juz znalazlam... chwalony tu i sprawdzony, wiec jestem spkojna, ale
mam 2 pytania:

1. Czy w podanym przepisie ta czekolada w skladnikach zalicza sie do
'bakalii'? Czy moze zapomniano napisac co z nia zrobic? a jesli nalezy do
bakalii to podczas pieczenia sie rozpusci w srodku... czy to nie bedzie
grozic zakalcem lub inym nieszczesciem?

2. Forma do ciasta. Magicznie wcięło z domu podłuzną forme... jesli uzyje
formy okraglej to... obstawiam, ze musze skrocic czas pieczenia bo bedzie
nizsza warstwa cisata, ale czy coasto nie bedzie pekac w jakis
nieskoordynowany sposób?

A tu przepis, ktory dzis wypróbuje :

"Ja polecam przepyszny keks, ktory robilam juz wielokrotnie. Zawsze sie
udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robie je
zwykle
na Swieta BN i czasem na wielkanoc."

Składniki:
20 dag masla
25 dag maki
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
5 dag (pol tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechow wloskich
10 dag migdalow (obranych ze skorki i pokrojonych, moga byc gotowe platki
lub slupki)
10 dag kandyzowanej skorki pomaranczowej
Mozna dodac i inne skladniki: suszone morele, orzechy wloskie, a troche
zmniejszyc ilosc tych, ktore podalam.

Przepis:
No i mieszamy po kolei: cukier z maslem, dodajemy zoltka, potem make z
proszkiem, bakalie, a na koncu ubita na sztywno piane. Pieczemy w podluznej
waskiej formie nasmarowanej tluszczem i wysypanej kasza manna (lub
czykolwiek innym). Aha, 180 stopni okolo 50 min. Radze wczesniej sprawdzic
patyczkiem, a szczegolnie wzrokowo czy sie aby nie przypala. Te 50 min to w
moim piekarniku, a raczej zawsze dluzej trzeba w nim piec. Keks ma po
upieczeniu pekniecie wzdluz. Z formy wyciagamy po ostudzeniu. Polecam, bo
pyszny.
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia" "

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-03 09:50:52

Temat: Re: Keks
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-12-03 10:55:06 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Anna Ladorucka* skreślił te oto słowa:


> To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia, ewentualnie
> kontrolowala sytuacje patyczkiem.

Kontrolowac bede... napisze potem ile siedzial w srodku.

> Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
> formy, byloby bezpieczniej.

Dzieki za pomysl, kominek jest na stanie :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 09:54:13

Temat: Re: Keks
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-12-03 10:55:42 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ti`Ana* skreślił te oto słowa:


>> Dzieki za pomysl, kominek jest na stanie :)
>
> a nie w warszawie?
>
> bp, nmsp

A bo sie chUopaki mobilne zrobiły... trudno ich umiejscowic :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 09:55:06

Temat: Re: Keks
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:7v2giow3wv38.dlg@Lia.pyry.net...
>
> 2. Forma do ciasta. Magicznie wcięło z domu podłuzną forme... jesli uzyje
> formy okraglej to... obstawiam, ze musze skrocic czas pieczenia bo bedzie
> nizsza warstwa cisata, ale czy coasto nie bedzie pekac w jakis
> nieskoordynowany sposób?

To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia, ewentualnie
kontrolowala sytuacje patyczkiem. Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
formy, byloby bezpieczniej.

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 09:55:42

Temat: Re: Keks
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 3 Dec 2003 10:50:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Lia*, w wiadomości
news:<1vnqshp7qh1g9$.dlg@Lia.pyry.net> zawarł, co następuje:

>> Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
>> formy, byloby bezpieczniej.
>
> Dzieki za pomysl, kominek jest na stanie :)

a nie w warszawie?

bp, nmsp
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 10:15:03

Temat: Re: Keks
Od: "Zofia Gebert" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia, ewentualnie
> kontrolowala sytuacje patyczkiem. Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
> formy, byloby bezpieczniej.
Jestem amatorem w dziedzinie pieczenia ciast. Mozesz mi powiedziec
co daje taki kominek?
ZOfia Gebert


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 10:27:42

Temat: Re: Keks
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bqkd3m$ngf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia,
ewentualnie
> > kontrolowala sytuacje patyczkiem. Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
> > formy, byloby bezpieczniej.
> Jestem amatorem w dziedzinie pieczenia ciast. Mozesz mi powiedziec
> co daje taki kominek?
> ZOfia Gebert

Hmm, jakby to powiedziec... Otrzymamy forme rownie waska jak keksowka, tyle,
ze zwinieta w okrag. Dzieki temu ciasto bedzie nagrzewane rowniez od srodka
formy, wiec bedzie lepiej dopieczone.
Poprostu musisz sobie wyobrazic, jak wyglada tortownica z kominkiem i jak w
takiej formie dociera cieplo do ciasta, a jak w tortownicy bez kominka.
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-03 11:27:21

Temat: Re: Keks
Od: "Zofia Gebert" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Hmm, jakby to powiedziec... Otrzymamy forme rownie waska jak keksowka,
tyle,
> ze zwinieta w okrag. Dzieki temu ciasto bedzie nagrzewane rowniez od
srodka
> formy, wiec bedzie lepiej dopieczone.
> Poprostu musisz sobie wyobrazic, jak wyglada tortownica z kominkiem i jak
w
> takiej formie dociera cieplo do ciasta, a jak w tortownicy bez kominka.
Right. Juz sobie wyobrazilam ;) Dzieki wielkie

Zofia Gebert


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-04 14:13:16

Temat: Re: Keks
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-12-03 10:50:52 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Lia* skreślił te oto słowa:


> Kontrolowac bede... napisze potem ile siedzial w srodku.

Siedzial 55 minut...

Ciasto wyszło pyszne... ale to chyba tak do konca nie jest keks :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

odgrzewany ryż
[Głupie pytanie] Popcorn do mikrofalówki
Salatka z pomidorow
i co dalej???
pomocy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »