| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-03 09:33:09
Temat: Keks
Dzis musze upiec keks.
Przepis juz znalazlam... chwalony tu i sprawdzony, wiec jestem spkojna, ale
mam 2 pytania:
1. Czy w podanym przepisie ta czekolada w skladnikach zalicza sie do
'bakalii'? Czy moze zapomniano napisac co z nia zrobic? a jesli nalezy do
bakalii to podczas pieczenia sie rozpusci w srodku... czy to nie bedzie
grozic zakalcem lub inym nieszczesciem?
2. Forma do ciasta. Magicznie wcięło z domu podłuzną forme... jesli uzyje
formy okraglej to... obstawiam, ze musze skrocic czas pieczenia bo bedzie
nizsza warstwa cisata, ale czy coasto nie bedzie pekac w jakis
nieskoordynowany sposób?
A tu przepis, ktory dzis wypróbuje :
"Ja polecam przepyszny keks, ktory robilam juz wielokrotnie. Zawsze sie
udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robie je
zwykle
na Swieta BN i czasem na wielkanoc."
Składniki:
20 dag masla
25 dag maki
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
5 dag (pol tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechow wloskich
10 dag migdalow (obranych ze skorki i pokrojonych, moga byc gotowe platki
lub slupki)
10 dag kandyzowanej skorki pomaranczowej
Mozna dodac i inne skladniki: suszone morele, orzechy wloskie, a troche
zmniejszyc ilosc tych, ktore podalam.
Przepis:
No i mieszamy po kolei: cukier z maslem, dodajemy zoltka, potem make z
proszkiem, bakalie, a na koncu ubita na sztywno piane. Pieczemy w podluznej
waskiej formie nasmarowanej tluszczem i wysypanej kasza manna (lub
czykolwiek innym). Aha, 180 stopni okolo 50 min. Radze wczesniej sprawdzic
patyczkiem, a szczegolnie wzrokowo czy sie aby nie przypala. Te 50 min to w
moim piekarniku, a raczej zawsze dluzej trzeba w nim piec. Keks ma po
upieczeniu pekniecie wzdluz. Z formy wyciagamy po ostudzeniu. Polecam, bo
pyszny.
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia" "
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-03 09:50:52
Temat: Re: KeksDnia 2003-12-03 10:55:06 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Anna Ladorucka* skreślił te oto słowa:
> To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia, ewentualnie
> kontrolowala sytuacje patyczkiem.
Kontrolowac bede... napisze potem ile siedzial w srodku.
> Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
> formy, byloby bezpieczniej.
Dzieki za pomysl, kominek jest na stanie :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 09:54:13
Temat: Re: KeksDnia 2003-12-03 10:55:42 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ti`Ana* skreślił te oto słowa:
>> Dzieki za pomysl, kominek jest na stanie :)
>
> a nie w warszawie?
>
> bp, nmsp
A bo sie chUopaki mobilne zrobiły... trudno ich umiejscowic :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 09:55:06
Temat: Re: Keks
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:7v2giow3wv38.dlg@Lia.pyry.net...
>
> 2. Forma do ciasta. Magicznie wcięło z domu podłuzną forme... jesli uzyje
> formy okraglej to... obstawiam, ze musze skrocic czas pieczenia bo bedzie
> nizsza warstwa cisata, ale czy coasto nie bedzie pekac w jakis
> nieskoordynowany sposób?
To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia, ewentualnie
kontrolowala sytuacje patyczkiem. Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
formy, byloby bezpieczniej.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 09:55:42
Temat: Re: KeksDnia Wed, 3 Dec 2003 10:50:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Lia*, w wiadomości
news:<1vnqshp7qh1g9$.dlg@Lia.pyry.net> zawarł, co następuje:
>> Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
>> formy, byloby bezpieczniej.
>
> Dzieki za pomysl, kominek jest na stanie :)
a nie w warszawie?
bp, nmsp
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 10:15:03
Temat: Re: Keks> To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia, ewentualnie
> kontrolowala sytuacje patyczkiem. Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
> formy, byloby bezpieczniej.
Jestem amatorem w dziedzinie pieczenia ciast. Mozesz mi powiedziec
co daje taki kominek?
ZOfia Gebert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 10:27:42
Temat: Re: Keks
Użytkownik "Zofia Gebert" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bqkd3m$ngf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > To niekoniecznie racja... Ja bym nie skracala czasu pieczenia,
ewentualnie
> > kontrolowala sytuacje patyczkiem. Najlepiej, gdybys miala kominek do tej
> > formy, byloby bezpieczniej.
> Jestem amatorem w dziedzinie pieczenia ciast. Mozesz mi powiedziec
> co daje taki kominek?
> ZOfia Gebert
Hmm, jakby to powiedziec... Otrzymamy forme rownie waska jak keksowka, tyle,
ze zwinieta w okrag. Dzieki temu ciasto bedzie nagrzewane rowniez od srodka
formy, wiec bedzie lepiej dopieczone.
Poprostu musisz sobie wyobrazic, jak wyglada tortownica z kominkiem i jak w
takiej formie dociera cieplo do ciasta, a jak w tortownicy bez kominka.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 11:27:21
Temat: Re: Keks> Hmm, jakby to powiedziec... Otrzymamy forme rownie waska jak keksowka,
tyle,
> ze zwinieta w okrag. Dzieki temu ciasto bedzie nagrzewane rowniez od
srodka
> formy, wiec bedzie lepiej dopieczone.
> Poprostu musisz sobie wyobrazic, jak wyglada tortownica z kominkiem i jak
w
> takiej formie dociera cieplo do ciasta, a jak w tortownicy bez kominka.
Right. Juz sobie wyobrazilam ;) Dzieki wielkie
Zofia Gebert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 14:13:16
Temat: Re: KeksDnia 2003-12-03 10:50:52 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Lia* skreślił te oto słowa:
> Kontrolowac bede... napisze potem ile siedzial w srodku.
Siedzial 55 minut...
Ciasto wyszło pyszne... ale to chyba tak do konca nie jest keks :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |