| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-06 15:15:52
Temat: Keks z bakaliamiZnalazlem w internecie duza baze z przepisami i czestokroc w nicg
wystepuje miara ktorej nie znam
oto przyklad
> KEKS Z BAKALIAMI
>
>
> 5 jaj
> 20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka
pomarańczowa)
> 20 dag cukru
> 20 dag mąki
> Ľ laski sproszkowanej wanilii
^^^^
> 1 dag masła do smarowania formy
> ewentualnie orzechy do posypania
>
> Półokrągłą formę keksową smarować masłem, posypać mąką, opłukać, oczyścić i osuszyć
rodzynki, opłukać i pokrajać resztę bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę,
bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku
(3/4 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić
chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić. Podawać następnego dnia
(można posypać pokruszonymi orzechami).
Czy to blad drukarski czy moze jakas wsciekla jednostka?
Ile ma byc tej laski?
Pozdrawiam - Oses
--
OutCook Ekspress- Twoja własna Książka Kucharska
Zajrzyj koniecznie:
http://outcook.sourceforge.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-06 15:23:02
Temat: Re: Keks z bakaliami> Ile ma byc tej laski?
Podejrzewam, że 1/2, czyli 0,5 (pół) - na wypadek gdyby się wywaliło :).
Kiedyś wklepywałam w Wordzie przepisy, które potem wysłałam na grupę,
wszystkie "jedne drugie" się wywaliły i powstały jakieś dziwolągi, a to
dlatego, że Word sobie normalnie napisane 1/2 poprawia po swojemu na
mniejsze.
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |