Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!t
opaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: Darek Grabowski <o...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Keks z bakaliami
Date: Tue, 06 Jan 2004 16:15:52 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 27
Message-ID: <btejf8$a62$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: c3-153.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1073402152 10434 62.21.3.153 (6 Jan 2004 15:15:52 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Jan 2004 15:15:52 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185684
Ukryj nagłówki
Znalazlem w internecie duza baze z przepisami i czestokroc w nicg
wystepuje miara ktorej nie znam
oto przyklad
> KEKS Z BAKALIAMI
>
>
> 5 jaj
> 20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka
pomarańczowa)
> 20 dag cukru
> 20 dag mąki
> Ľ laski sproszkowanej wanilii
^^^^
> 1 dag masła do smarowania formy
> ewentualnie orzechy do posypania
>
> Półokrągłą formę keksową smarować masłem, posypać mąką, opłukać, oczyścić i osuszyć
rodzynki, opłukać i pokrajać resztę bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę,
bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku
(3/4 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić
chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić. Podawać następnego dnia
(można posypać pokruszonymi orzechami).
Czy to blad drukarski czy moze jakas wsciekla jednostka?
Ile ma byc tej laski?
Pozdrawiam - Oses
--
OutCook Ekspress- Twoja własna Książka Kucharska
Zajrzyj koniecznie:
http://outcook.sourceforge.net
|